Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Хороскоп
  3. Диагностичен метод за изследване на личността „Къща-дърво-човек”

Хороскоп

Диагностичен метод за изследване на личността „Къща-дърво-човек”

Проективната техника „Къща - дърво - човек” е универсален психологически тест, широко използван в арт терапията. Методът на изследване на личността "House-tree-man" е предназначен както за възрастни, така и за деца. Интерпретацията на изображенията е източник на важна информация, която хвърля светлина върху личния портрет. Чрез рисуване може да се прецени емоционалната среда на човека, неговите нужди, нивото на психо-сексуално и интелектуално развитие и т.н.

Психологически тест „Къща - дърво - човек" се провежда по схемата на стандартните проективни техники. На празен лист на изследвания се предлага да изобрази в произволна последователност три отделни обекта: къща, дърво и човек. Рисунката се рисува с моливи (обикновено не повече от 6 цвята), използването на гумичка е позволено. Времето, определено за задачата не е ограничено. След като рисунката е готова, се задават уточняващи въпроси, за да се изяснят точките, които са важни за по-нататъшно тълкуване.

Начини за интерпретиране на теста „Къща - дърво - човек"

По време на арт терапията е важно не само да се анализират трите нарисувани обекта, но и да се обърне внимание на редица ключови моменти:

• последователността, реда на рисуване на изображенията къща-дърво-човек показва подреждането на личните приоритети. Ако първо дървото е нарисувано, тогава жизнената енергия за човека е основна; ако къщата е нарисувана първо, тогава безопасността, успехът или напротив, пренебрегването на тези понятия е на първо място.

• естеството на натиска върху молива;

• интензивност на щрихите;

• изборът на цвят - колкото по-дълго, по-несигурно и по-трудно лицето избира цветовете, толкова по-вероятно е наличието на разстройства на личността.

• наличието на пауза за 20-30 секунди преди рисуването на новият обект може да означава конфликт по отношение на изобразявания детайл.

Разположението на картината на листа е важна характеристика при дешифрирането на теста Къща-дърво-човек. Тя може да бъде в няколко области на листа:

• в центъра - адекватно възприемане на себе си и своето обкръжение (средата);

• разположена в ляво - затваряне, теглене към миналото, страх от бъдещето, силна зависимост от родителите; склонност към импулсивно поведение.

• разположение в дясно - откритост, съзнателност, стремеж към бъдещето; желанието да избяга в бъдещето, за да се отърве от миналото; желанието за поддържане на строг контрол.

• разположение в горната част - всеотдайност, завишено самочувствие; предполага силни агресивно-реактивни тенденции (скрити или неприкрити).

• разположение в долната част - намалена активност, лошо самочувствие.

• картината не се побира на листа, излиза извън контура - тенденция да реагира импулсивно на допълнителна стимулация, лош самоконтрол.

Тълкуване на къщата. Всеки от елементите на структурата обикновено се подлага на психологическа трактовка. Стените на дома символизират границите на личността. Прозорците говорят за способността на човека да осъществява контакти. Вратите отразяват степента на лична отвореност (откритост) към другите. Покривът символизира сферата на детските фантазии и желания. Тълкувайки елементите на къщата, трябва да се обръща внимание на техния размер, типичност / нетипичност на конструкцията, линиите, с които са нарисувани и т.н.

Тълкуване на дървото. Тълкуването на това изображение обикновено започва с неговата разновидност:

• Широколистно дърво – лицето има адекватност, добра социална адаптация;

• Иглолистни дървета - целенасоченост, сдържаност;

• Тропически - авантюризъм, мечтателност;

• Измислени дървета – творчество и креативност, ниска социална адаптация.

 

Короната е символ на психологическата защитеност на индивида.

Кората - границата между вътрешния свят на човека и обществото.

Листата свидетелстват за комуникативните качества на човека, способността му да общува с другите и способността за установяване на контакти.

Тълкуване на човека. Този образ е отражение на идеите на автора за себе си. Когато тълкувате този образ, първо трябва да обърнете внимание на естеството на рисунката:

• схематична рисунка - несигурност в собствените способности, проблеми във взаимодействието с другите;

• карикатурен образ - търсене на защита, недостатъчно себеизразяване;

• реалистичен образ - адекватност, правилна социализация в обществото.

Символ на интелекта и рационалното начало е главата - тя може да бъде голяма или малка, схематична или детайлно нарисувана.

Формата на косата е отражение на величието (при мъжете) и красотата (при жените). Разглежда се нейната дължина, вида на прическата.

Лицето и подробностите на детайлите отразяват степента на отвореност на човека към света.

Тялото е доказателство за интерес (или незаинтересованост ) към материалните нужди.

Ръцете - символика на творческата дейност, активност или пасивност (къси или отсъстващи ръце). Краката винаги са устойчивост на живота, самочувствието.

 

Автор: Ивелина Пенчева – астролог,

Автор на книгите „Астрология на съдбата“ и „Тайнството живот“  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Мнения

виж още

Мрежата

виж още

Хороскоп

архив