Диета с малко сол
При приготвянето храната не се соли, а за вкус се слага щипка сол преди сервирането
Тази диета е много ефективна и често е назначавана от специалистите при затлъстяване. Солта е основната причина за наднорменото тегло, не толкова въглехидратите и излишните калории. Диета с ниско съдържание на сол се препоръчва още при високо кръвно налягане, образуване на отоци, сърдечни заболявания, дихателни проблеми, бъбречни заболявания, цироза на черния дроб, астма, гастрит, запек, шум в ушите, забавяне на метаболизма и за всеки, който иска да води здравословен начин на живот.
При приготвянето храната не се соли, а за вкус се слага щипка сол преди сервирането. Количеството сол не бива да е повече от 3-4 г на ден.
Трябва да се намали количеството храна на един прием, но да се увеличи броят на храненията до 4-5. Никога да не се преяжда, а е необходимо да се усеща само лек глад.
Трябва да се избягват макаронени изделия, сладка, захар, грозде, банани, подправки, солено, пушено, пикантни и кисели ястия, диня, зърнени храни, комбинираните подправки, кубчета бульони, инстантните супи, готовите сосове – соев сос, дресинги за салати, маринати, горчица, майонеза, кетчуп.
В разумни граници може да се яде немазно месо и риба, постни супи, не повече от 200 г пшеничен или ръжен хляб, зеленчуци - зеле, краставици, домати, фасул, тиквички, моркови, яйца. Позволени са и извара, чай, кафе. Картофи, цвекло и млечни продукти – само по-малко.
За едно денонощие белтъчните са до 130 г, мазнините – до 90 г, въглехидратите – до 120 г. Приемайте голямо количество вода всеки ден.
FaceBook Twitter Pinterest https://tribune.bg/bg/horoskop/dieta-s-malko-sol/
Коментари (0)
Добави коментар