Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Хороскоп
  3. Добавки в чая за вкус и здраве

Хороскоп

Добавки в чая за вкус и здраве

Снимка:

Чаят сам по себе си е много ярка и богата напитка, поради което ценителите й я използват изключително в чист вид. Но някои билки, цветя и плодове правят напитката по-интересна, необичайна и пикантна. Освен това полезните добавки витаминизират чая и подобряват удоволствието от пиенето на чай. Квалифицираните познавачи на чай знаят кои листенца или подправки подхождат на различните сортове чай. Така се ражда уникално произведение на изкуството ...

Деликатен жасмин

Обикновено зеленият чай се ароматизира с жасмин - еликсирът на младостта. Ароматните венчелистчета от жасмин са идеална добавка за зелен чай. Това цвете внася аристократични нотки в чайния букет, а етеричните му масла успокояват нервната система и подобряват настроението. Жасминът укрепва имунната система, увеличава продължителността на живота и помага в профилактиката на различни заболявания.

Ароматна роза

Благородният нежен аромат на царицата на цветята често се използва като допълнение към черния и зеления чай. Най-вече розата се комбинира с червени чайове и чай Пу-ер, които притежава ярки плодови нотки. Дори малко количество от тази добавка напълно променя вкуса на чая, придавайки му благородни нюанси, дълбочина и кадифен вкус. Розовите листенца са полезни за сърцето и кръвоносните съдове, подобряват състава на кръвта, нормализират кръвното налягане и имат благоприятен ефект върху кожата. Чаят от рози има антивирусни и бактерицидни свойства, затова се препоръчва да се пие по време на грипни епидемии. Интересното е, че чаят с вкус на роза има затоплящ ефект, което е важно в студения сезон. Ароматната лечебна напитка има благоприятен ефект върху ендокринната система, лекува безсъние и депресия.

Изисканата хризантема

Венчелистчетата на това цвете се отличават с нежен и деликатен аромат и придават на чая приятен вкус. Хризантемата, за разлика от розата, приятно охлажда, така че се приготвя към зелен чай в горещо време. По своите антимикробни свойства това цвете е идентично с фармацевтичната лайка - прочиства тялото от токсини, подпомага черния дроб и подобрява зрението. Във вкуса на напитката присъстват орехови нотки, така че е невъзможно да й устоят дори тези, които са напълно безразлични към чая. Освен това хризантемата нормализира хормоните, което е особено важно за здравето на жените. Чаят от хризантема на изток обикновено се разрежда с мляко за подобряване на храносмилането.

Здравословните годжи плодове

Най-полезните видове добавки към чая са годжи плодовете, които придават на черния, зеления и червения чай сладникав вкус и приятен послевкус. Тъй като съдържат 6 пъти повече витамини и микроелементи от пчелния прашец, може да си представим стойността на тази напитка за нашето здраве. Нивото на желязо в тези плодове е 16 пъти по-високо, отколкото в нара и ябълките, и благодарение на съдържанието на уникалната линолова киселина, годжи помага за намаляване на теглото, особено когато се приготвя със зелен чай. Максималният ефект от годжи може да бъде получен, като ги запарите с хризантема.

Плодове османтус

Друга чаена добавка - османтус - е вечнозелено храстово цвете с деликатен прасковено-кайсиев вкус, в който можете също да уловите ябълкови нотки. Неговите венчелистчета създават специфичен аромат, а зеленият чай, благодарение на османтуса, се оцветява в сочни медени тонове. Етеричното масло, съдържащо се в листенцата, действа успокояващо и същевременно тонизира тялото. Между другото, никога не приготвяйте османтус с отлежал чай от пу-ер, тъй като не се разбират с ароматното цвете.

Пикантен лотос

Леко пикантният, анасонов лотос е вкусен, когато се приготвя със зелен или бял чай. Това растение се използва в източната медицина за отслабване и укрепване на имунната система. Чаят с листа и цветя на лотос предпазва тялото от инфекции, предотвратява стареенето и нормализира нивата на холестерола в кръвта. Освен това ободряващият чай напълно замества кафето, което е особено важно за пациентите с хипертония.

Благороден бергамот

Това растение от семейство цитрусови с много пикантен аромат се е утвърдило в чаената култура. Чаят от бергамот е не само вкусен, но и здравословен, тъй като понижава температурата в случай на настинка и е ефективен антидепресант. Освен това бергамотът има способността да смекчава ефектите на кофеина, така че можете да пиете чай от бергамот дори преди лягане.

Източник: Кулинарна школа                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още