Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Хороскоп
  3. Древни гадания по птиците

Хороскоп

Древни гадания по птиците

Снимка:

Всеки ден виждаме птици и животни, наблюдаваме поведението им, което ни е познато и напълно естествено според нас. И малко хора се замислят колко важно е било да се наблюдава това поведение преди повече от 2000 години. Високопоставени жреци-гадатели, тълкуватели на бъдещето по поведението на птиците не само съветвали и разрешавали спорни въпроси, но и контролирали цели армии. Най-важните носители на поличби били птиците и само от време на време жреците обръщали внимание на змиите или други животни.

Действията на птиците били тълкувани от няколко ъгъла:

1) посоката на полета спрямо посоките на света

2) посоката на полета спрямо наблюдателя

2) активността на птицата, промяна в поведението ѝ

3) височината на полета

Цветът на птиците, външният им вид и някои други характеристики също били вземани под внимание.

Ако птицата била много активна, това означавало, че ще е необходимо да се положат много големи усилия за постигане на целта. Полетът на птицата на изток било добра поличба, а на запад - неблагоприятна.

Ако птицата лети напред - назад и ниско над земята - това е знак за провал в предприетите действия. Хоризонталният полет в една посока означавал, че истинският смисъл на случващото се скоро ще бъде разкрит.

Ако птиците летят отляво надясно, пресичайки пътя на наблюдателя, това е щастлива поличба, но обратното - отдясно наляво - е неудачно.

Ако птиците летят направо - почти над главата на наблюдателя, се смятало, че те му носят късмет. Ако обаче птиците летят в посоката на наблюдателя, тогава се счита, че те отнасят късмета със себе си.

Когато птиците са с тъмен цвят и се намират отляво (независимо дали летят или са кацнали), това не е добър знак. Ако птиците са светли на цвят, това донякъде намалява мащаба на неудачата.

Когато птицата е от дясно, това е щастлива поличба, но ако птицата е черна, тя ще помръкне донякъде.

Ако птицата внезапно промени посоката си, това е предупреждение да се пазите от внезапна вражеска атака.

Височината на полета на птицата може да показва колко е вероятно предсказанието да се сбъдне. Колкото по-високо лети птицата, толкова по-голяма е тази вероятност.

Ето какво значение придавали на отделните птици:

Мишелов

Мишеловът предупреждава за опасност от скрити врагове и срещи с разбойници.

Пъдпъдък

Независимо от коя страна се чува или вижда, пъдпъдъците са били щастлива поличба.

Врани

Две врани, прелитащи над къщата по време на гадаенето, показват предстояща сватба.

Свраки

Свраките са били добър знак.

Гарван

Един гарван предвещава късмет, докато два означават нещастие в бъдеще, а три ще донесат бедствие. Когато гарваните напускат населени места, са възможни мор и глад сред жителите им.

Патица

Патица в полет е добър знак, особено за тези, които са в беда или нещастие.

Гъски

Всеки полет на мигриращи гъски или патици означава пътуване или новини. Ако летят към Луната, това означавало раздяла или непосредствена смърт.

Петел

Белият петел е нещастен знак; той говори за предстояща скръб в къщата, където е бил забелязан.

Орел

Орлите често са били знак за лоши обстоятелства в бъдеще. Появата на орел над равнината била предвестник на смъртта.

Лешояд

Лешоядът предвещава смъртта на познат или приятел. Броят на лешоядите показвал броя на дните, останали преди смъртта.

Ястреб

Всеки, който е забелязал ястреб, трябва да бъде нащрек, пазете се от по-силните. Ако птицата е летяла наляво или директно над главата, поличбата значително засилва ефекта си.

Сокол

На сокола се гледало като на добър знак, което означавало, че дори да има опасност, тя може да бъде избегната. Ако авгурът (гадателят) изведнъж е видял сокол от лявата страна, това е още по-добър знак. Витаещият сокол предупреждава за някакви интриги.

Паун

Паунът е свързан с богинята Юнона, небесната царица. Срещата с него е приемана за щастлива поличба и ако той обърне опашка към вас, това е на късмет. От друга страна, пауновото перо символизира завистта и злото око.

Кълвач

Кълвачът е друга птица за късмет и срещата с него е поличба за успех.

Врабче

Врабчето по правило не е много добър знак, показва неприятности, но опасността не е фатална - най-вероятно ще се превърне само в приключение.

Гълъб

Гълъб или която и да е бяла птица е предвестник на лош късмет. Но за влюбените гълъб означава любов, щастие и радостен семеен живот: ако бял гълъб лети около къщата на единият от влюбените, това означава, че щастливата женитба не е далеч.

Чайка

Чайките са тревожен знак, човекът, който ги вижда, трябва да бъде предупреден за предстояща опасност. Пътник, който вижда чайки, кацащи на която и да е част от кораба, може да очаква щастливо пътуване.

Щъркел

Щъркелът е много добър знак. Затова хората винаги привличали щъркелите, като им строели гнезда в дворовете, по улиците и по покривите на къщите.

Лястовица

Лястовиците са предвестници на не особено добри обстоятелства. Летящи ниско, те показват лоша реколта, докато лястовица летяща високо, е признак на суша. Ако обаче човек е видял лястовица в началото на пролетта, дори преди да се появят масово, това е знак за голям късмет и ако лястовица загнезди гнездо върху стрехите на една къща, това обещава успех и щастие на всеки, който живее в нея. Опустошено гнездо, особено това на стрехите на къщата ви, предвещава бедствие за всички, които живеят в къщата. Да убиеш лястовица означавало да си причиниш голямо нещастие.  


Коментари (1)

дрън дрън Като гледам все лоши поличби,айде глупости само!
19.09.2020 12:36 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още