Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Хороскоп
  3. Духовното значение на зимното слънцестоене: Време за трансформация

Хороскоп

Духовното значение на зимното слънцестоене: Време за трансформация

Снимка:

Началото на астрономическата зима е белязано от точен момент - този на зимното слънцестоене. То е свързано с годишното движение на Слънцето върху небесната сфера. Зимното слънцестоене е един от четирите големи астрономически момента на годината, заедно с пролетното и есенното равноденствие и лятното слънцестоене.

Зимното слънцестоене се случва през 2021 г. на 21 декември, в 17:59 ч. (бг. време). От тази дата до 21 юни дължината на дните ще се увеличава непрекъснато, а тази на нощите ще намалява съответно. Зимното слънцестоене е най-краткият ден и най-дългата нощ в годината.

Два пъти годишно планетата ни преживява това, което е известно като слънцестоене. Тя бележи идването или на по-дълги дни, или на по-кратки дни. Зимното слънцестоене е времето, когато слънцето е в най-ниско положение на хоризонта и изпитваме най-малкото количество слънчева светлина годишно. Зимното слънцестоене бележи момента, в който слънцето ще започне завръщането си при нас. Носейки обещанието за светлина, прераждания и позитивност. Не само за природата, но и за шанса за трансформация и прераждане във всеки от нас.

Раждането на Божественото и Спасително дете по време на зимното слънцестоене е съществена част от духовните вярвания по света от началото на историята - в древен Египет, като раждането на Хор; раждането на Митра в Персия, раждането на Исус на Коледа и т.н.

За езичниците това е била нощта, когато Великата Богиня ражда новото Слънце, като по този начин рестартира цикъла на сезоните. Римляните празнували Сатурн, богът на културите (земеделието) и Митрас, богът на светлината на този ден.

Най-ранното писмено позоваване на празник, отбелязващ завръщането на Слънцето (слънцестоене), е намерено в древни времена, в Месопотамия. Празникът продължил 12 дни и бил предназначен да помогне на бог Мардук да укроти чудовищата на хаоса още една година.

Значението на зимното слънцестоене действа на няколко нива. По същество то представлява раждането на Слънцето – както универсално, така и индивидуално. Изгревът на Слънцето по време на зимното слънцестоене, най-тъмният ден от годината, отразява раждането на Светлината от тъмната празнота на първия ден на сътворението. Символизирано като дете, зимното слънце е в най-слабата си фаза, но то ще нарасне с пълната си сила по време на лятното слънцестоене – точно както Духът израства в индивида, готов да го трансформира напълно от тъмнината във вътрешна светлина.

Но тъй като творението зачита универсалните принципи, раждането на Слънцето представлява и раждането на духовното Слънце в човека в процеса на просветление. Ражда се в най-мрачния период - физическото Слънце дава живот на външния свят; вътрешното Слънце дава духовен живот на индивида. Духовното слънце е Божествен и жив огън и най-висшият източник на всяко творение, както се обяснява в древните свещени текстове по целия свят.

Сложете слаби светлини около (или вътре в) дома си и запалете няколко свещи. След това седнете в медитация и визуализирайте светлината, слизаща от Небето и влизаща през горната част на главата ви. Оставете светлината да тече по цялото ви тяло. Визуализирайте светлината, която изпълва всеки орган, кост, мускул и клетка. Нека тази светлина ви изпълни с любов и лечебна небесна енергия. Повтаряйте си:

„Почитам божествената светлина, както отвътре, така и отвън. Тази благословия от светлина блести в мен сега.

Аз съм отворен/а за нови преживявания и възможности, които са божествено напътствани. Благословията на божественото напътствие грее през мен сега.

Изпитвам любов към себе си, към земята и към всички живи създания, докоснати от божествена светлина. Благословията на любовта и светлината блести в цялото ми същество сега.“

Точно както сформираме желания, намерения, планове за Нова година, зимното слънцестоене е чудесно време да подготвите и планирате това, което искате да постигнете през следващата година. Създайте нови цели, ориентирани към позитивното, които ще ви помогнат да растете в живота и духовността. Уверете се, че те са създадени и базирани в любов, светлина и надежда.

По време на Зимното слънцестоене, светлинните течения около Земята се обръщат и променят курса, точно както Слънцето, което обръща посоката си от юг на север. От 21 декември до полунощ на 25 декември, има мощно силово поле на светлината и радиация обгръщащи Земята. Време на духовна трансформация.  

 

 


Топ новини

виж още

Актуална тема