Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Хороскоп
  3. Есенно равноденствие

Хороскоп

Есенно равноденствие

Есенно равноденствие - Tribune.bg

Есента е преходният период между лятото и зимата. Астрономически погледнато, есента в Северното полукълбо започва в деня на есенното равноденствие - който е 22 или 23 септември - и завършва на зимното слънцестоене - което е 21 или 22 декември. Тази година равноденствието настъпва на 23 септември, а Слънцето влиза в знак Везни.

Някои есенни цветя все още цъфтят и са буйни, преди сланата и снегът на зимата да осланят последните цветове в природата. Есенните анемонии, далиите, астрите и есенният минзухар цъфтят и греят в ярки цветове през есента.

Освен слънчевите дни през есента, често е доста студено, мъгливо или ветровито.

Тъй като летните топли фронтове срещат зимните студени фронтове над Атлантическия океан, често се развиват мощни есенни бури.

В началото на есента много видове птици напускат местата си за размножаване и търсят места за зимуване в по-топлите страни. Отлитат на ята на юг.

В умерените зони на света това е и сезонът на падане на листата.

Постепенно листата на храстите и дърветата се оцветяват и блестят в най-красивите си цветове под есенното слънце на „циганското“ лято, преди да паднат на земята и дърветата да се оголят.

Защо листата променят цвета си през есента

 През есента листата по дърветата и храстите стават красиво пъстри. Но знаете ли защо това е така и какво точно се случва в природата?

В умерените зони на света дърветата използват тъмните и студени дни от годината като периоди на почивка.

Когато през есента дните постепенно започнат да се скъсяват и нощите са значително по-хладни, това е сигнал за дърветата да премахнат навреме ценния хлорофил от листата си (хлорофилът е важно хранително вещество за дърветата) и го отвеждат в корените.

Този хлорофил е най-важният компонент на листата, който те използват, за да улавят слънчевата светлина, от която се нуждаят, за да растат и да се развиват.

Насочвайки хлорофила в корените през есента, дърветата създават източник на енергия, за да могат да поникнат пъпки следващата пролет.

През лятото пигментът на зелените листа, хлорофилът, покрива други пигменти, които също се съдържат в листата. Тези багрила стават видими едва през есента. Жълтият каротин или червеният антоцианин вече могат да произведат красиви ярки есенни цветове.

Широколистните дървета хвърлят листата си през есента, за да се предпазят. От една страна, твърде много вода ще се изпари от листата през зимата, а от друга страна, водата, съдържаща се в листата, ще замръзне в ледени кристали и по този начин ще ги унищожи.

Но водата в земята също замръзва през зимата. Тогава дървото вече не може да се снабдява с вода. Това е още една причина, поради която падат листата на дърветата и ти изпадат в своеобразен „зимен сън“.

По време на тази зимна почивка се образуват нови пъпки, от които през пролетта могат да се появят нови цветове и листа.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати