Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Хороскоп
  3. Езотеричното значение на свещеното число 108

Хороскоп

Езотеричното значение на свещеното число 108

Снимка:

Според древни текстове Вселената е изградена от 108 елемента

Числото 108 се счита за свещено в будизма, където броят на мънистата в броеницата за медитация и броят на основните Богове в пантеона се изразява с това число. Западната окултна традиция го свързва със свещено значение преди всичко, защото съдържа деветкратно (тоест завършено и съвършено само по себе си) повторение на числото 12. Броят на имената на Бог Вишну.

Броеницата, съдържаща 108 мъниста, се нарича Утама, което означава „най-доброто“. Важно е да се отбележи, че кръгът на броеницата на нишката завършва с едно голямо топче, наречено Меру, което символизира най-високия божествен принцип.

108 е мистично число от ведическата нумерология, по-точно от ведическата култура. Ведическото число 108 във Ведите се счита за магическото число на съвършенството и успеха.

Правейки 108 опита във всякакъв вид дейност: тренировка, повторение и т.н., човек достига определена степен на съвършенство.

Това се дължи на факта, че човешката памет се състои от две части: временна и постоянна. Временната памет е предназначена за краткосрочно съхранение на информация през периода, докато се извършва действието, а постоянната памет запазва информация през целия ни живот. Като повторите дълъг номер, например телефонния си номер 108 пъти, информацията за него завинаги остава във вътрешната памет. Поради тази причина класическата броеница се състои от 108 мъниста, така че молитвата повторена 108 пъти върху тях, става част от постоянната памет.

Цел 108 – 9

Числото 9 представлява цялост.

Числото 9 означава какво има в ума или с други думи: памет, опит.

9 - закрепване на видяното или чутото в подсъзнанието.

Рекламен ефект

Съвременната реклама също използва този ефект. Професионалистите знаят, че ефектът в рекламата се постига само когато е показан не по-малко от 100 пъти. Това са точно 108 пъти, които прехвърлят информацията в подсъзнанието. Съответно, когато се вземе решение, информацията от подсъзнанието ни създава усещане за доверие към продукта, което се е съхранило в паметта ни чрез многократното повторение на рекламата.

Според древни текстове Вселената е изградена от 108 елемента.

9 планети се движат през 12-те знака на зодиака и формират цялото съществуване. 9 x 12 = 108

27 са накшатрите или лунните съзвездия, всяка от които има 4 части. 27-те накшатри също са разделени на 4 елемента - огън, земя, въздух, вода. Това също структурира цялото съществуване 27 х 4 = 108

Пристигането на Нова година в редица източни страни е свързано със странното на пръв поглед свещено число. Това е числото 108! В Япония новата година бива обявена от 108 камбани, които звънят в полунощ от храмовете. А звънът на камбаната се излъчва по радиото и телевизията.

В Индия в Хатха йога се отличават 108 основни „асани“ (пози) на терапевтичната йога.

В Китай някои школи твърдят, че има 108 основни точки на лечебната акупунктура.

Сред будистите е широко разпространена броеницата за молитви със 108 зърна.

Индийците принасят в жертва на Шива огърлица от 108 семена от свещеното дърво Рудракша.

Известната книга на религиозните химни „Риг Веда“ съдържа 108 стиха.

Притча за свещеното число 108

Един цар пътувал до своя дворец обикновено по един и същ път. И всичко било наред, но един ден младо момиче изтичало към него и тихо прошепнало нещо от другата страна на пътя, помахвайки с ръка. Царят не отдал на това никакво значение, но на другия ден девойката отново изтичала да го посрещне и отново прошепнала нещо тихо и махнала с ръка. Той сметнал, това за съвпадение, но на следващия ден всичко се повторило отново. След една седмица той изгубил спокойствие. Месец по-късно започнал да мечтае за нея. След два месеца той загубил апетита си. Накрая не издържал и решил, че е време да разкрие тайната.

Царят отишъл на тази улица, но момичето изчезнало. Тя не се появила и на следващия ден. Тогава кралят просто полудял от желание да се срещне с нея и наел най-добрите следотърсачи, осъзнавайки, че това вече не е обикновен интерес, а нещо повече. Следотърсачите дълго търсили момичето, но по никакъв начин не могли да го намерят. Но един хубав ден девойката се появила отново на тази улица и царят без да чака отново да изчезне, я хванал за ръка и й предложил да стане негова съпруга. Тя се съгласила и тогава кралят я попитал какво му шепнела там всеки път, когато той карал по нейната улица. И тя смутена му казала, че просто е преброявала колко пъти е карал по тази улица и когато му казала: „Ти си преминал по нашата улица 108 пъти“, тя разбрала, че царят се е влюбил в нея и започнала да се крие от страх, но делото било вече извършено, успяла да привлече вниманието му точно толкова пъти, колкото е било необходимо….           


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема