Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Хороскоп
  3. Фаталната четворка. Какви са суеверията за числото 4?

Хороскоп

Фаталната четворка. Какви са суеверията за числото 4?

Фаталната четворка. Какви са суеверията за числото 4? - Tribune.bg
Снимка:

В Китай  числото 4 поражда т.нар. тетрафобия (от на старогръцки: τετράς – „четири“ и φόβος – „страх“) - ирационален страх от числото 4, приемащо се за предразсъдък.

Това суеверие е разпространено главно в страните от Източна Азия – Китай, Япония и Корея. Причина за възникване на фобията е, че произнасянето на китайски език на йероглифа, означаващ „четири“: „съй“ (на китайски: 四), е почти същото като думата „смърт“ (на китайски: 死), разликата е само в тона. В корейския и японския езици тези думи с незначителна промяна в произношението са преминали от китайския.

Суеверието е дотолкова разпространено в тези страни, че в болниците и обществените учреждения етажи с номера завършващи на четири почти винаги липсват.

При това в чест на гостите от западните страни понякога отсъства и числото 13, в резултат на което например височината на дадена сграда може да се окаже „по-висока“, отколкото е всъщност, заради липсата на 4-ти и 13-ти етаж.

Когато някой от членовете на семейството е болен, прието е числото 4 да не се споменава. Номерата на мобилните телефони, завършващи на четири или съдържащи много четворки, струват много по-евтино от останалите.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети 4, число, символика

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети