Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Хороскоп
  3. Фаталната четворка. Какви са суеверията за числото 4?

Хороскоп

Фаталната четворка. Какви са суеверията за числото 4?

Снимка:

В Китай  числото 4 поражда т.нар. тетрафобия (от на старогръцки: τετράς – „четири“ и φόβος – „страх“) - ирационален страх от числото 4, приемащо се за предразсъдък.

Това суеверие е разпространено главно в страните от Източна Азия – Китай, Япония и Корея. Причина за възникване на фобията е, че произнасянето на китайски език на йероглифа, означаващ „четири“: „съй“ (на китайски: 四), е почти същото като думата „смърт“ (на китайски: 死), разликата е само в тона. В корейския и японския езици тези думи с незначителна промяна в произношението са преминали от китайския.

Суеверието е дотолкова разпространено в тези страни, че в болниците и обществените учреждения етажи с номера завършващи на четири почти винаги липсват.

При това в чест на гостите от западните страни понякога отсъства и числото 13, в резултат на което например височината на дадена сграда може да се окаже „по-висока“, отколкото е всъщност, заради липсата на 4-ти и 13-ти етаж.

Когато някой от членовете на семейството е болен, прието е числото 4 да не се споменава. Номерата на мобилните телефони, завършващи на четири или съдържащи много четворки, струват много по-евтино от останалите.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема