Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Хороскоп
  3. Гъбите, като антистрес терапия

Хороскоп

Гъбите, като антистрес терапия

Гъбите, като антистрес терапия - Tribune.bg
Снимка:

Гъбите са представители на отделно биологично царство, които са намерили широко приложение както в готвенето, така и в медицината, тъй като те имат много полезни и необходими свойства. Ползите от гъби са били открити преди повече от едно хилядолетие и днес този продукт остава един от най-популярните и полезни в ежедневната диета на много хора.

Според състава на минералите гъбите могат да бъдат приравнени към плодовете, по количество и състав на въглехидратите - към зеленчуците. По отношение на протеините гъбите надминават месото,  понякога гъбите се наричат „горско месо“. За хора, които не ядат животински протеини, гъбите са един от основните източници на тези ценни съединения.

Използването на гъби се крие в уникалния балансиран състав на всички биологично ценни хранителни компоненти: протеини, мазнини, въглехидрати, витамини, микроелементи.

В същото време, основата на гъбите е вода, тя съставлява почти 90% от цялото съдържание, което ги прави нискокалорични, лесно смилаеми и диетични.

Всеки от нас изпитва ежедневно стрес от работа, семейство, проблеми и т.н. Ето защо учените не спират да търсят решение на този проблем. Най-новото им откритие е, че гъбите са верен помощник в борбата срещу стреса.

Те открили, че гъбите са с високо съдържание на антиоксиданти, които помагат за справяне със стреса, също така помагат да бъдем по-здрави и най-вече забавят процеса на стареене.

Причината за стреса е, че когато тялото ни произвежда енергия, то предизвиква оксидативен стрес, който се причинява от свободните радикали.

Гъбите са източник на съединения от съществено значение, те съдържат 18 аминокиселини, витаминната серия съдържаща се в гъбите, също е богата: A, B (B1, B2, B3, B6, B9), D, E, PP.

Биологичните съединения, съдържащи се в гъбите, имат широк спектър от ефекти върху тялото ни: те допринасят за цялостна подкрепа на имунитета, изпълняват антиоксидантни функции, повишават адаптацията на организма към неблагоприятни фактори на околната среда, подобряват функциите на нервната система и т.н. Използването на гъби ви позволява да поддържате в добро състояние на косата, кожата, ноктите.

Микроелементи, съдържащи се в гъбите: калий, калций, цинк, мед, фосфор, сяра, манган, попълват доставката на микроелементи в организма и имат благоприятен ефект върху много функции. Гъбите имат положителен ефект върху сърдечно-съдовата система, укрепват миокарда и са профилактично средство за развитие на сърдечно заболяване, премахват вредния холестерол от кръвта. Цинкът и медта, които са част от гъбите, участват активно в метаболизма, участват в процесите на производство на хормони от хипофизната жлеза.

От всички известни гъби, именно белите имат най-високо съдържание на антиоксиданти. Изследванията показват, че редовната консумация на гъби не само ще подобри имунитета ни, но и ще намали възпалението, което вече е в организма. Учените също планират да проучат дали антиоксидантите в гъбите могат значително да намалят риска от заболявания като Паркинсон и Алцхаймер.

Гъбите изобилстват с витамин В и поради това ги превръщат в един от най-добрите естествени препарати за вътрешно напрежение и стрес. Начинът на приготовление не е от особено значение. Въпреки това е по-добре да се използват по-щадящи технологии – задушаване на слаб огън, бланширане, варене. Така витамините се разграждат в по-малка степен, отколкото при пърженето например.

Ако не познавате много добре гъбите, не ги събирайте сами. По-добре е да купите от магазина, така че ще имате сигурна гаранция, че сред ядливите гъби няма отровни. Вредата от гъбите се проявява и в случай на прекомерен ентусиазъм за такава храна.

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети