Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Хороскоп
  3. Гинко билоба – древното дърво на дълголетието

Хороскоп

Гинко билоба – древното дърво на дълголетието

Гинко билоба – древното дърво на дълголетието - Tribune.bg
Снимка:

В света има малко растения, които имат толкова древна история като гинко билоба. Гинкото е много древно дърво. То е расло на Земята още в ерата на динозаврите и има характеристики, които съвременните дървета нямат. Ботаниците го наричат "жива вкаменелост".

 Преди 150 милиона години гинкото е растяло във всички региони на северното полукълбо, но почти изчезва през ледниковия период. За щастие оцелява на територията на Китай. Според легендата китайските и тибетските монаси открили лечебните свойства на дървото и започнали да го култивират.

Това растение е почитано в цяла Азия, символизира дълголетието и просветлението. Най-древните дървета растат в манастири и храмове в Китай. В провинция Шанси расте древно гинко билоба, което според легендата е засадено от основателя на даоизма Лао Дзъ. Друго дърво на 3000 години расте в храма Ди Лин в провинция Шандун.

Биологът Ричард Диксън от Университета в Северен Тексас въз основа на резултатите от проучване на дървото гинко, заключава, че това растение не остарява по принцип. От гледна точка на биологията, то е практически безсмъртно - гинко може да умре от външни влияния, но не и поради старост. Днес са известни много екземпляри на възраст над 600 години, доста голям брой са над 1000 години и има подозрения за съществуването на дървета над 3000 години.

Дървото расте до 40 метра, а размерът му варира от 1 до 4 метра в диаметър. Полезността на растението е разкрита от древни лечители, които са го използвали за лечение на различни заболявания. Сега на основата на гинко билоба се произвеждат най-различни тинктури и екстракти, които помагат за оздравяването на организма.

Кората, листата и ядките от гинко се използват в Китай за храна и лекарства от хиляди години. Днес това е едно от най-популярните и най-добре проучваните лечебни растения. Екстрактът от листа на гинко билоба е обект на над 400 изследвания. Подобрява циркулацията в цялото тяло, но особено в главата. Поради тази причина се използва за подобряване на паметта и предотвратяване на деменцията.

Много хора вярват, че гинкото понижава нивата на холестерола, високото кръвно налягане, помага при коронарна артериална болест и ангина пекторис. Лечебните свойства на дървото се дължат на антиоксидантите и флавоноидите, които съдържа.

Комплексното въздействие на всички компоненти в състава има благоприятен ефект върху тялото.

1. Сърдечно-съдова система.

Гинко билоба помага за разширяване на кръвоносните съдове. Клетките получават необходимото количество кислород и в резултат на това кръвното налягане се връща в норма, предотвратява образуването на холестеролни плаки и стабилизира пулса.

2. Централна нервна система и мозък.

Растението прави еластични кръвоносните съдове и има благоприятен ефект върху централната нервна система, подобрява реакциите. Премахва проблемите със съня и помага за преодоляване на депресията.

3. Дихателна система.

Билоба е отлично средство за лечение на астма, помага за предотвратяване на спазми на дихателните пътища и нормализира дишането.


Използването на препарати на база гинко билоба се препоръчва при редица заболявания.

1. Мигрена. Доста е трудно да се преодолеят силните болки дори с помощта на съвременни лекарства. Но в хода на изпитванията над 80% от пациентите казват, че подобренията са значителни и след известно време напълно се отърват от болката от мигрена.

2. Проблеми с паметта. Гинкото се препоръчва и за хора, страдащи от проблеми с паметта, а именно деменция или болест на Алцхаймер. Също така лекарствата могат да се използват профилактично, за да се намали рискът от тези неразположения.

3. Замайване. По време на тестване около 60% от пациентите, приемащи лекарства на базата на гинко билоба, са успели да се отърват от посочения проблем само за 7-10 дни.

Също така лекарството се препоръчва за: проблеми със съня; тромбофлебит; проблеми със слуха и зрението; захарен диабет; импотентност; мозъчен оток, може да се използва след инсулт и при разширени вени.

Някои съвременните лекари все пак смятат, че това не е ефективно средство за подобряване на паметта и предотвратяване на деменцията, както се смяташе в миналото. Изследвания през 80-те години на миналия век показват, че подобрява паметта, но последните експерименти развенчават тази репутация на гинко. Изследване от 2009 г., публикувано в списанието на Американската медицинска асоциация, изследва 3000 възрастни възрастни над осем години. Проучването установило, че гинкото не спира когнитивния спад.

Въпреки че гинкото не предотвратява деменцията, някои учени смятат, че е полезно за хората, които страдат от болестта на Алцхаймер. Ефектът му е сравним с фармацевтичното лекарство донепезил, но без странични ефекти. Други клинични проучвания показват, че гинкото има известен ефект при лечението на ПМС, депресия, нервност и макулна дегенерация.

Противопоказания

Лекарството е противопоказано за хора с индивидуална непоносимост към един или повече от компонентите в състава, както и за пациенти, страдащи от стомашни патологии и хора, подложени на период на рехабилитация след операция.


Традиционна употреба


В древен Китай понякога гинко билоба се е използвало по неочаквани начини. Според Ли Шъджън, легендарният китайски лекар и фитотерапевт от династията Мин, даоистките мъдреци са използвали магически заклинания и символи върху кората на старо дърво гинко, за да получат достъп до света на духовете.

В древен Китай гинко е имало различни имена: ноктите на Буда или патешки крака (поради формата на листата). От времето на династията Сун, гинкото се е наричало „yinxing“, което означава „сребърен бадем“, въпреки че ядките му приличат повече на шам-фъстък.

Древните китайски лекари понякога използвали листата за лечение на кашлица, бронхиална обструкция и болка, но никога за подобряване на паметта. В древните китайски рецепти листният прах се добавя към печива за лечение на диария.


Странични ефекти

Листата съдържат гинготоксин, но в малки количества. В умерени дози гинко се понася добре от организма, но някои хора (особено с предозиране) могат да изпитат странични симптоми: главоболие, замаяност, гадене, диария.

Според Наръчника на китайските лечебни растения, токсичността на гинкото може да се неутрализира от чай, приготвен от сварен корен на женско биле или отвара от черупки от гинко.

Тъй като гинкото подобрява циркулацията, не трябва да се приема с антикоагуланти като варфарин. Както при всяко лекарство, не се самолекувайте и се консултирайте с Вашия лекар преди да приемете.

Гинкото е невероятно упорито дърво. То не само е оцеляло в ледниковия период, то е едно от малкото живи организми, оцелели в ядрената бомбардировка над Хирошима. Тези дървета често се използват за градско озеленяване, тъй като са устойчиви на болести и оцеляват на замърсен въздух.

Гинко расте по целия свят, но природозащитниците се страхуват за бъдещето му поради липсата на биоразнообразие. От 1998 г. то е вписано като застрашен вид в Червената книга, защото единственото място в света, където тези дървета растат в естествената им среда, е природният резерват Тиан Му Шан в източен Китай.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети Китай, медицина

Коментари (1)

Fambich buy cialis 10mg Clomid combats estrogenic side effects and increases the release of Luteinizing Hormone and Follicle Stimulating Hormone
10.03.2023 13:59 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети