Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Хороскоп
  3. Грижа за мозъка

Хороскоп

Грижа за мозъка

Грижа за мозъка - Tribune.bg
Снимка:

Подхранвайте мозъка си с мазнини и  го оводнявайте, за да поддържате добра паметта си. Водата и мазнините са най-необходимите стимулатори на паметта. Именно те допринасят за здравия разум и здравето на мозъка.

С възрастта процентът на водата в организма започва да намалява, а това се усеща особено силно от мозъка, тъй като до голяма степен той се състои от вода. Ако не се приемат достатъчно течности, той не може да функционира пълноценно. Водата улеснява усвояването на храните, от които се нуждаят невроните и позволява да се изхвърлят остатъците от обмяната на веществата.

Освен от вода, мозъкът има нужда и от съответното количество мазнини, тъй като 2/3 от него са мастни киселини. Такива „мозъчни” киселини са основните мастни киселини омега-3. Те са съставна част от клетъчните мембрани, поддържат ги в здрав вид, улесняват междуклетъчната обмяна, предпазват от стареене.

Този вид мазнини, които се съдържат в рибеното и лененото масло, спомагат за запазване на доброто самочувствие и увеличават еластичността на мозъчните артерии.

Лецитинът в соята е друга мазнина, необходима на мозъка, стимулира функционирането на мозъчните клетки, улеснява обновяването на тъканите, регенерирането на клетките.  Добре е след 25-годишна възраст да се приемат по 3 лъжици лецитин дневно.

Консумацията на водорасли и ленено масло са храни, много богати на мастни киселини омега-3 и най-доброто решение, което осигурява на мозъка нужното съхранение.

Орехите са супер храна за мозъка. Омега-3 мастните киселини в орехите оказват положителен ефект върху мозъка, както и върху сърдечно-съдовата и нервната системи. Орехите доставят полезни протеини и здравословни мазнини на мозъка, артериите и сърцето.


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети