Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Хороскоп
  3. Хранене по лунен календар – четвъртък – 06.01.2022

Хороскоп

Хранене по лунен календар – четвъртък – 06.01.2022

Хранене по лунен календар – четвъртък – 06.01.2022 - Tribune.bg

Богоявление – Йордановден

Според традицията, на трапезата на този празник се слагат прясна пита, колачета, постни зелеви сарми, пълнени чушки, зеле, фасул, баница, баклава, орехи, вино.

ПЪЛНЕНИ ЧУШКИ СЪС ЗРЯЛ БОБ

Продукти: 1 кг чушки, 1-2 глави лук, 350-400 г зрял боб, 1 с. л доматено пюре, ½ ч. ч. олио, брашно, джоджен, чубрица, сол.

Приготвяне: В част от мазнината се задушава дребно нарязаният лук, свареният боб, доматеното пюре, подправките. Готовите чушки се пълнят със сместа и отгоре се сипва по малко брашно да се запечатат. Покриват се с капачетата им (или с парче кора от домат) и се нареждат в тава. Заливат се с ½ ч. ч. топла вода и останалата мазнина и се пекат в умерена фурна.  

БАНИЦА С ПРАЗ

Продукти: 3 ч. ч. брашно, 1 ½ ч. ч. кисело мляко, 1 яйце, 2 с. л. олио, 1 ч. л. сода бикарбонат, сол.

За плънката: 3-4 стръка праз, 150 г масло

Приготвяне: Към пресятата брашно се добавят киселото мляко, разбито със содата, олиото, яйцето и солта. Омесва се меко тесто (ако е необходимо, се добавя малко вода). Тестото се разделя на 5 еднакви части, от които се разточват кори с големината на тавата. Четири от корите се запичат поотделно във фурната.

Празът се нарязва на ситно и се задушава в 100 г масло, докато омекне. Може да се прибави и малко натрошено сирене.

Баницата се подрежда в тавата, като върху всяка кора се разпределя част от плънката. Най-отгоре се слага неопечената кора и върху нея останалото масло. Баницата се напръсква леко с вода и се пече в умерена фурна. Реже се, след като поизстине.  

ГЕВРЕЧЕТА

Продукти: 2 яйца, 200 г разтопено масло или олио, 6 с. л. захар, 1 ч. ч. прясно мляко (вода), 250 г брашно, пудра захар, ванилия.

Приготвяне: Яйцата се разбиват със захарта до побеляване. Прибавят се мазнината, млякото и брашното. Замесва се по-твърдо тесто, от което се късат парченца, оформят се на фитил и се свиват на гевречета. Нареждат се в тава, намазана с масло и се пекат в умерена фурна. Още топли се овалват в пудра захар и ванилия.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати