Хранене по лунен календар – четвъртък – 07.01.2021
Днес е Ивановден. Отбелязва се паметта на св. Йоан Кръстител, извършил Кръщението Господне. Традиционната храна на празника е: жито, постен фасул, кървавица, свинско печено, луканка, свински ребра със зеле, баница с масло и сирене, ошав.
Двайсет и четвъртият лунен ден е енергийно силен и активен ден, който изисква преобразования и обновление, затова се препоръчва храна, богата на белтъчини – млечни продукти, месо, риба, бобови храни.
Белтъчините ни карат да се чувстваме сити с по-малко количество храна, тъй като силно потискат т.нар. хормон на глада, който се изработва в стомаха и тънкото черво и въздейства върху мозъка, предизвиквайки усещането за глад.
Гладуването е строго забранено, но и не трябва да претоварвате стомаха си. Намалете течностите.
Желателно е да се пият билкови отвари, чай от лайка, зелен чай, но не повече от нормалното.
Можете да консумирате малко сухо вино и в умерени количества. Да не се превишава нормата.
Днешното предложение:
ПЕЧЕНИ ПЪРЖОЛИ В ЗЕЛЕВ СОК
Продукти: 1 кг дебели вратни пържоли (може да са от пушено месо), 5-6 скилидки чесън, 1 ч.л. черен пипер на зърна, 1 ч.ч. бяло вино, 1 ч.ч. зелев сок, дафинов лист, малко олио или свинска мас.
Приготвяне: Измийте и подсушете добре пържолите. Натрийте ги с минимално количество сол (ако са от пушено месо не се солят).
Шпиковайте всяка пържола със зърна от черен пипер и ивички чесън.
Наредете ги в тавичка с малко разтопена мас или олио на дъното.
Залейте ги отгоре с виното и зелевия сок, сложете дафинов лист и завийте с алуминиево фолио.
Сложете ги да се пекат около час в умерена фурна, после отстранете фолиото и ги запечете още 15 минути.
Сервирайте ги полети със соса от тавичката.
FaceBook Twitter Pinterest https://tribune.bg/bg/horoskop/hranene-po-lunen-kalendar--chetvartak--07012021/
Коментари (0)
Добави коментар