Хранене по лунен календар – четвъртък – 22.04.2021
Великденският пост продължава от 14 март до 2 май. Постът e период на въздържане от определени храни според религиозните традиции. Забранява се консумацията на храни от животински произход - месо, яйца, мляко и производните им. Позволено е да ядете повече плодове, зеленчуци, варива и ядки. Само в някои дни се разрешава риба.
За тези, които не спазват пости
Днес не е ден за отдаване на излишества. Луната оказва много негативно влияние върху всички процеси в тялото, които са далеч от естествения баланс. Например, ако преядете, вероятно ще страдате на следващия ден от тежест и дори са възможни болки в стомаха.
Правилното хранене в 12 лунен ден (след 14:33 часа) включва семена, ядки, зеленчуци и плодове (с изключение на ябълки). Но е по-добре да се въздържате от ядене на месо, риба, яйца и алкохол.
Отдайте предпочитание на леката и здравословна храна. Още по-добре ще ви се отрази, ако погладувате малко (особено първата половина на деня). Можете да предприемете сокова терапия. Много е полезно да използвате сокове, особено гроздов сок (с изключение на ябълков).
Ако пък не можете да гладувате цял ден, то поне намалете до минимум количеството на нездравословна и вредна храна. Необходимо е да се въздържате от груби храни. Напълно премахнете алкохола и никотина.
Днешното предложение:
КАРФИОЛ С ГЪБИ
Продукти: 1 глава карфиол, ½ ч.ч прясно мляко, 250 г гъби, 2 с.л. олио, 1 малка глава лук, 30 г масло, 1 с.л. брашно, 50 г сирене или кашкавал, индийско орехче, черен пипер, сол.
Приготвяне: Карфиолът се накъсва на букетчета и се вари 20 минути в подсолена вода, към която е прибавено прясното мляко. Отцежда се и се нарежда в тавичка, намазана с масло.
Брашното се запържва с маслото, разрежда се с 1 водна чаша отвара от варенето на карфиола и се вари, докато се сгъсти, като се бърка непрекъснато. Сваля се от огъня, подправя се със сол, черен пипер и настъргано индийско орехче на вкус и се разбърква с настърганото сирене. Наливаме този сос върху карфиола в тавичката и запичаме на силна фурна.
Гъбите се нарязват на тънки филийки и се задушават в олиото заедно с нарязания лук. Разпределят се върху запечения карфиол и ястието се сервира веднага.
Любопитно - Карфиолът, за разлика от бялото зеле, съдържа 1.5-2 пъти повече протеин и 2-3 пъти повече аскорбинова киселина. Яденето на карфиол намалява риска от сърдечни заболявания и укрепва имунната система. За да запазите белия цвят на зеленчука при готвене, към врящата вода се добавя малко захар.
FaceBook Twitter Pinterest https://tribune.bg/bg/horoskop/hranene-po-lunen-kalendar--chetvartak--22042021/