Хранене по лунен календар – четвъртък – 24.12.2020
На Бъдни вечер се приготвят се 7, 9 или 11 постни ястия – варен фасул, пълнени чушки с ориз (или боб), сарми, варено жито, тиквеник, ошаф, чесън, мед, орехи, фъстъци, лешници, плодове, обреден хляб, зелник, туршии, вино.
Може да се приготви зелева чорба с нарязан в нея праз лук и люта печена чушка.
Трапезата не се вдига, тъй като се смята, че нашите починали близки идват през нощта да се нагостят.
ПИТКА С ПАРИЧКА
Прави се със сода и вода, без кисело или прясно мляко и мая.
Продукти: около 500 г брашно, 300 мл хладка вода, 1 ч.л. сол, 1 ч.л. захар, 1 ч.л. сода бикарбонат, 2 с.л. оцет, 1 пакет бакпулвер, 2-3 с.л. растителна мазнина.
Приготвяне: Брашното се пресява два пъти със солта и бакпулвера. Смесват се в чашка оцета, содата и захарта. Налива се водата. В брашното се прави кладенче, в което се сипва мазнината и водата с разтворените продукти. Замесва се тесто, докато стане меко и лепкаво. Оставяте го малко да почине и после оформяте питка, в която слагате една пара, увита в целофан. Може да я украсите с кръст, направен от тестото. Пече се в предварително загрята фурна на 200-250 градуса около 50 минути. След като се извади се намазва леко с мазнина и се завива в кърпа да се задуши.
ТИКВЕНИК
Продукти: 500 г тиква, 100 г олио, 100 г смлени орехи, 150 г захар, листи за баница, лъжичка канела.
Приготвяне: Тиквата се сварява, обелва се от кората, наръсва се със захар, счукани орехи и канела и след като изстине се слага по корите.
(II вариант - Тиквата се обелва, настъргва се на едро ренде и се задушава в малко мазнина и захар, докато омекне и се изпари водата й. Добавят се смлени орехи и канела. )
Разстила се всяка кора върху хартия и се поръсва с мазнина и от сместа, навива се на руло с помощта на хартията и се реди в тава, намазана с олио. Пече се в умерена фурна. След като се опече се поръсва с пудра захар.
FaceBook Twitter Pinterest https://tribune.bg/bg/horoskop/hranene-po-lunen-kalendar--chetvartak--24122020/
Коментари (0)
Добави коментар