Хранене по лунен календар – четвъртък – 01.04.2021
Великденският пост започна от 14 март и ще продължи до 2 май. Постът e период на въздържане от определени храни според религиозните традиции. Забранява се консумацията на храни от животински произход - месо, яйца, мляко и производните им. Позволено е да ядете повече плодове, зеленчуци, варива и ядки. Само в някои дни се разрешава риба.
За тези, които не спазват пости
В храната на 19 лунен ден, както и всеки друг ден, е необходимо да се спазва мярка.
Въпреки че денят се счита за благоприятен за хапване, в същото време лунните енергии оказват силно влияние върху вътрешните ни органи. Здравият човек може да не почувства нищо, но ако имате някакви хронични заболявания, тогава с неправилна и небалансирана диета те могат да се влошат и да ви причинят в най-добрия случай голям дискомфорт. Също така да бъдат внимателни хората, страдащи от диабет.
Здравословните храни, приготвени у дома, ще ви бъдат от полза. Старайте се да приготвяте храната си с ниско съдържание на мазнини и канцерогени. Добре е да се ядат кръгли плодове и зеленчуци и да се избягват продълговатите (моркови, краставици), също така екзотичните плодове и даже соковете им. Пийте билкови отвари и чайове.
Може да консумирате месо, риба и гъби, но щателно проверявайте качеството им.
За радост на всички, които обичат сладкото, днес можете да приемете въглехидрати. Поглезете се с любимите си десерти, но в разумни количества.
Днешното предложение:
ПИТА С КАЙМА И ПРАЗ
Продукти: 1 кг брашно, 3 яйца, пакетче мая, 50 г краве масло за намазване, 3 с.л. олио, 1 ч.ч. кисело мляко, по 1 с.л. захар и сол.
За плънката: 400 г кайма, 3 стръка праз, червен пипер, 1 ч.л. олио
Приготвяне: От продуктите се омесва меко тесто, разделя се на 3 топки, източват се, всяка топка се маже с масло.
Задушават се в малко олио нарязаният праз и каймата с малко червен пипер.
Върху всяка топка се слага от плънката и се навива на руло.
Пече се на 180 градуса, може да се намаже с жълтък и да се поръси със сусам.
Любопитно: Когато не пишел романите си, Александър Дюма-баща прекарвал времето си в кухнята. Другата му страст била готвенето, на чиито умения можел да завиди и най-добрият кулинар. През многобройните си пътувания, от различните места и държави, които посещавал, той събирал и колекционирал много рецепти, някои сам съставял, които са събрани в „Голям кулинарен речник“, има го издаден и на български.
FaceBook Twitter Pinterest https://tribune.bg/bg/horoskop/hranene-po-lunen-kalendar--chetvartak--31032021/