Хранене по лунен календар – четвъртък – 31.12.2020
Идеи за новогодишната трапеза:
КРАЛСКА САЛАТА: РЕЦЕПТА С ПИЛЕШКО МЕСО И АНАНАС
Продукти: Пилешки гърди 1 бр., краставици 2 бр., лук 2 бр., брюкселско зеле (замразено) 100 г, доматено пюре 1 с.л., 2 скилидки чесън, олио 2 с.л., консервиран ананас 1/2 кутия, сока на 1 лимон, 1 морков, зелена салата (маруля)
Приготвяне:
Сварете пилето, моркова и зелето предварително.
Загрейте 1 с. л. масло и сложете нарязаното пилешко месо, сол и черен пипер, смачкания чесън. Запържете до златисто-кафяво, извадете върху салфетка.
Нарежете лука и го запържете в олиото.
В 1/2 чаша вода разбъркайте доматеното пюре, солта, черния пипер и лимоновия сок.
Изсипете при лука и варете 5 минути.
Във формата за сервиране поставете лист от зелената салата, пилешко, зеле, кубчета ананаси, пръстени лук, тънки ивици краставици и моркови.
Подправете със соса. Салатата е готова!
ГЪБИ С ПУШЕНО СИРЕНЕ
Продукти: 8 по-едри печурки, 40 г краве масло, 8 кръгчета пушено сирене, магданоз, черен пипер, сол.
Приготвяне: Почистете гъбите, махнете пънчетата и ги измийте добре. Отцедете ги.
Наредете ги в намаслена тавичка с вдлъбнатата част нагоре. Посолете всяка гъба и поръсете с черен пипер, сложете парченце масло. Запечете ги 15 минути до омекване. След това във всяка гъба сложете кръгче пушено сирене и върнете във фурната, докато се разтопи. Сервирайте ги горещи, поръсени със ситно нарязан магданоз.
ПЪРЖОЛИ НА ФУРНА
Продукти: 4 свински (телешки) пържоли, 200 г дребни лукчета, 5-6 скилидки чесън, 800 г пресни гъби по избор, 10-12 дребни картофа, 40 г масло, 1 с.л. олио, 1 с.л. горчица, 2 чаши бульон или вода, 1 винена чаша бяло вино, черен пипер, смлян ким, сок на половин лимон, магданоз, сол.
Приготвяне: Пържолите се начукват от двете страни леко с дървено чукче, цепват се по периферията на 2-3 места и се намазват със смес от горчицата, олиото, лимоновия сок, черния пипер, ким и сол. Нареждат се една върху друга и се оставят на хладно за няколко часа.
Почистените лукчета и гъби се запържват в олиото и се задушават на слаб огън с малко сол, докато сокът на гъбите се поизпари. След това сместа се прехвърля в тавичка.
Прибавят се обелените картофи и скилидки чесън и се посоляват. Отгоре се нареждат пържолите (ако са много постни, отгоре може да се сложат тънки резенчета сланина).
Всичко се залива с виното и 1 чаша бульон. Пече се в предварително загрята фурна, като от време на време се долива по малко от останалия бульон.
Готовите пържоли се разпределят в чинии със зеленчуците, поръсват се с нарязания магданоз.
Приятен апетит и весело посрещане на Нова година!
FaceBook Twitter Pinterest https://tribune.bg/bg/horoskop/hranene-po-lunen-kalendar--chetvartak--31122020/