Хранене по лунен календар – неделя – 06.12.2020
Днес е Никулден. В деня на свети Никола на трапезата освен рибник и обредни хлябове, трябва да има и постни ястия: варена царевица, жито, постни сърми, чушки, боб. Трапезата на Никулден не се вдига през целия ден.
Ето няколко предложения:
НИКУЛДЕНСКИ ПЪЛНЕН ШАРАН
Изпържва се до златисто 1 глава лук, нарязан на филийки. Прибавя се сол и малко червен пипер, една малка чаша смлени или нарязани на дребно орехи, 1 шепа стафиди и ситно нарязан магданоз, 1 с. л. доматено пюре.
Изчистеният шаран се пълни в приготвената смес. Зашива се с конец и се поставя в намазана с олио тава. Отгоре също се намазва с олио и се пече.
НИКУЛДЕНСКИ ШАРАН В ТЕСТО
Замесва се тесто от 2 яйца, 2 лъжици олио, 1 лъжичка сол и кубче мая, разтворена в 1 чаена чаша вода, и брашно, колкото поеме. Прави се питка и се оставя да втаса.
Един едър шаран се почиства добре, осолява се, нарязва се на порции и се обезкостява.
В намазана тава се разстила половината от тестото. Върху него се нареждат парчета шаран и се поръсват с 1 чаша счукани орехи, размесени с 5-6 скилидки счукан чесън.
Покрива се с втората кора тесто, намазва се с олио и се пече до розово.
НИКУЛДЕНСКИ ШАРАН БАНИЦА
Замесва се тесто от 2 яйца, 2 лъжици олио, 1 лъжичка сол и кубче мая, разтворена в 1 чаена чаша вода, и брашно, колкото поеме. Разделя се на 7 топки и се оставя да втаса.
Един едър шаран се почиства добре, осолява се, нарязва се на порции и се обезкостява.
Отделно се нарязват на филийки 2 глави кромид лук и се смесват с 1 чаша счукани орехи, сол и магданоз.
Всяка тестена топка се разточва на кора. Една върху друга се поставят четири кори, като се поръсват с лука и малко олио. Върху четвъртата кора се нареждат парчета шаран, а върху него по същия начин се поставят останалите три кори. Пече се в умерена фурна.
Когато баницата е готова, се поръсва с малко вода и се покрива с чиста кърпа и хартия да омекне.
FaceBook Twitter Pinterest https://tribune.bg/bg/horoskop/hranene-po-lunen-kalendar--nedelya--06122020/
Коментари (0)
Добави коментар