Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Хороскоп
  3. Хранене по лунен календар – неделя – 06.12.2020

Хороскоп

Хранене по лунен календар – неделя – 06.12.2020

Снимка:

Днес е Никулден. В деня на свети Никола на трапезата освен рибник и обредни хлябове, трябва да има и постни ястия: варена царевица, жито, постни сърми, чушки, боб. Трапезата на Никулден не се вдига през целия ден.

Ето няколко предложения:

НИКУЛДЕНСКИ ПЪЛНЕН ШАРАН

Изпържва се до златисто 1 глава лук, нарязан на филийки. Прибавя се сол и малко червен пипер, една малка чаша смлени или нарязани на дребно орехи, 1 шепа стафиди и ситно нарязан магданоз, 1 с. л. доматено пюре.

Изчистеният шаран се пълни в приготвената смес. Зашива се с конец и се поставя в намазана с олио тава. Отгоре също се намазва с олио и се пече. 

 

НИКУЛДЕНСКИ ШАРАН В ТЕСТО

Замесва се тесто от 2 яйца, 2 лъжици олио, 1 лъжичка сол и кубче мая, разтворена в 1 чаена чаша вода, и брашно, колкото поеме. Прави се питка и се оставя да втаса.

Един едър шаран се почиства добре, осолява се, нарязва се на порции и се обезкостява.

В намазана тава се разстила половината от тестото. Върху него се нареждат парчета шаран и се поръсват с 1 чаша счукани орехи, размесени с 5-6 скилидки счукан чесън.

Покрива се с втората кора тесто, намазва се с олио и се пече до розово.

 

НИКУЛДЕНСКИ ШАРАН БАНИЦА

Замесва се тесто от 2 яйца, 2 лъжици олио, 1 лъжичка сол и кубче мая, разтворена в 1 чаена чаша вода, и брашно, колкото поеме. Разделя се на 7 топки и се оставя да втаса.

Един едър шаран се почиства добре, осолява се, нарязва се на порции и се обезкостява.

Отделно се нарязват на филийки 2 глави кромид лук и се смесват с 1 чаша счукани орехи, сол и магданоз.

Всяка тестена топка се разточва на кора. Една върху друга се поставят четири кори, като се поръсват с лука и малко олио. Върху четвъртата кора се нареждат парчета шаран, а върху него по същия начин се поставят останалите три кори. Пече се в умерена фурна.

Когато баницата е готова, се поръсва с малко вода и се покрива с чиста кърпа и хартия да омекне.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още