Хранене по лунен календар – неделя – 07.11.2021
В 4 лунен ден е добре да бъдете в пълно уединение или в кръга на най-близки хора. Не е подходящ ден за празненства. В този ден се препоръчва да се ограничат храната и напитките. Старайте се да съблюдавате умереност и още по-добре, ако си организирате разтоварващ ден.
Ако такива строги ограничения не са за вас, тогава поне не преяждайте, избягвайте мазна, пържена храна, бързото хранене (хамбургери и др.), прекомерни количества богата на въглехидрати храна.
През този период Луната оказва силно влияние върху всички процеси, свързани с храносмилането, затова „лошите“ храни могат да повлияят негативно на здравето. Но полезната и лека храна, особено плодове, зеленчуци (задушени или печени), салати, зърнени храни, храни, които съдържат много фибри, ще се отрази благоприятно на организма. Да се избягва месо. Допустимо е да се яде риба.
Ако все пак решите да консумирате месо, то трябва да е сварено и със зеленчуци. Не употребявайте продукт, който не сте яли досега, само тези, които са проверени и приемате добре.
Чайовете със седативни билки - мелиса, лайка, мента, корен от валериан са много полезни през този период.
Да не се правят очистителни процедури.
В този ден не се препоръчва да се яде вечер и особено през нощта. Старайте се да се въздържате от обичайното си последно хранене за деня.
Днешното предложение:
ПОСТНИ ВКУСНИ ЗЕЛЕВИ РУЛЦА С НАСТЪРГАНИ КАРТОФИ
Продукти: 8-10 горни зелеви листа, 3 големи картофа, 1 глава лук, 2-3 пера зелен лук, копър, естрагон, 2-3 с. л. олио, 2-3 дафинови листа, сол.
Приготвяне: Вземаме зелевите листа, попарете ги във вряща вода за няколко минути, след това ги извадете и оставете водата да се отцеди. С остър нож отрежете твърдите стърчащи вени на основата на всеки лист, можете леко да начукате тези вени с дървен чук, за да омекнат.
Лукът нарязан на ситно запържете в горещ тиган с 1 с. л. растително масло до златисто кафяво. Добавете нарязаните зелени пера лук, настърганите картофите и сол. Оформете зелеви рулца, като сложите 1 с. л. от сместа върху горната (дебела) част на листа и навийте плътни рулца. В предварително загрято олио леко запържете на среден огън от едната страна.
Изсипете вряща вода в тигана, така че зелевите рулца да са почти покрити, малко сол, добавете 2-3 дафинови листа. Като кипне водата, намалете котлона, покрийте с капак и варете 20-30 минути, докато се сварят. Ако водата изври, долейте я. На края трябва да остане съвсем малко течност.
Няколко полезни трика:
Понякога се добавят към картофите 1-2 супени лъжици грис, ако пълнежът е течен.
Ако картофът е от бързо потъмняващи сортове, можете да добавите след като ги настържете 1-2 с. л. заквасена сметана, така че пълнежът да не почернее.
Традиционно към такива зелеви рулца се добавя гъбен сос, а ако не е време за гладуване, тогава можете да добавите в пълнежа пържен бекон. И сервирайте със заквасена сметана.
FaceBook Twitter Pinterest https://tribune.bg/bg/horoskop/hranene-po-lunen-kalendar--nedelya--07112021/