Хранене по лунен календар – неделя – 24 юли 2022
В 25 –я лунен ден всяка груба храна трябва да се избягва. Нашите органи трудно ще се справят с преработване и усвояване на продуктите, тъй като работят на режим саморегулиране и самопречистване. Затова е благоприятно гладуването. Това ще премахне токсините от тялото, ще укрепи храносмилателната система.
Може да посветите деня на растителна храна - салати, плодове, зърнени и бобови култури, ядки и сушени плодове. Добре е да се ядат само плодове и зеленчуци, но по-безопасен вариант е да опитате соковата диета. За начинаещи това ще бъде най-безболезнената опция за разтоварване. Трябва само да се помни, че не се препоръчва да се смесват зеленчукови и плодови сокове в един прием.
Ако диетите и гладуването не са за вас, тогава просто се опитайте да ядете здравословна растителна храна, с изключение на месо, мазни и пържени храни и печени продукти. Днес е нежелателно да пиете много течности, да консумирате тежки и груби храни, висококалорични ястия. Можете да ядете млечни продукти, извара, както и тестени продукти без масло. Ястията, които съчетават извара и тесто, като чийзкейкове или кнедли със сирене, се усвояват добре.
Подходящо е да се прави йогийската прочистваща техника шанк-пракшалана.
МУСАКА ОТ ЗЕЛЕВИ ЛИСТА
Продукти: 1 средно голяма зелка, 150 мл олио, 1 глава кромид лук, 1 чаша ориз, 5 яйца, 1- 1 ½ чаши прясно мляко, ½ чаша натрошено сирене, 2 ½ чаши вода, магданоз, черен пипер, сол на вкус.
Приготвяне: Отделят се листата на зелката, като се отстраняват твърдите им части. Сваряват се в подсолена вода (по желание може да се прибавят 2-3 с. л. оцет).
Отделно в 1 к. ч. олио се запържва леко ситно нарязаният лук, към който се прибавя оризът, и се пържи, докато стане прозрачен. После се наливат 2 чаши вода и се вари.
Нарязаните на ситно 2 твърдо сварени яйца се размесват със сварения ориз, натрошеното сирене, ситно нарязания магданоз и черен пипер. Разбърква се и се разделя на две части сместа, а зелевите листа на три.
В намазана с масло тавичка се нарежда 1 пласт зелеви листа, пласт оризова смес, втори пласт зелеви листа, втори пласт от оризовата смес и се покрива с останалите зелеви листа.
Налива се ½ чаша вода, наръсва се с останалото олио и се пече в умерена фурна.
Опечената мусака се залива с разбитите в млякото 3 яйца и се допича в силна фурна.
„Тайната на добрата кухня е първо да я обичате. Ако сте убедени, че готвенето е скучна работа, никога няма да сте добри в него.“
FaceBook Twitter Pinterest https://tribune.bg/bg/horoskop/hranene-po-lunen-kalendar--nedelya--24-iuli-2022/