Хранене по лунен календар – неделя – 24.05.20
В 3 лунен ден трябва да се отдаде предпочитание на горещите ястия и подправки, които оказват затоплящо действие (куркума, черен пипер, бахар, индийско орехче, карамфил, кардамон, чесън, люта чушка, горчица, хрян, канела).
Луната съветва да се яде месото от "бързи" животни - например агнешко, пилешко, а от "бавните"- говеждо, свинско е най-добре да се избягва.
Желателно е да се пие горещ чай, мляко, затоплени с подправки или даже може чаша затоплено червено вино.
Днешното предложение:
ПИЛЕ ФРИКАСЕ С ГЪБИ
Продукти: 1 пиле, 300 г гъби, 1 глава лук, 2 моркова, 300 г сметана, 1/4 ч.ч брашно, 1 ч.ч. сухо бяло вино, 2 бр. дафинов лист, магданоз, щипка индийско орехче, сол, черен пипер, олио.
Приготвяне: Пилето може да се раздели на порции или да използвате пилешки бутчета.
Всяка порция се натрива със сол и черен пипер. Нарязват се морковите на кръгчета, лука на дребно, гъбите на половинки, а най-малките оставяме цели.
Загрейте в дълбока тенджера олио и запържете пилето на силен огън до златисто кафяво, извадете го в чиния.
Запържете в същата мазнина лука до златисто, добавете морковите и после гъбите. Бъркайте докато омекнат.
Добавете брашното и след 1 минута виното. Оставете сосът да къкри в продължение около 1-2 минути, като бъркате непрекъснато.
Добавете пилешките пържоли и гответе още 12-15 минути, докато сосът се сгъсти и месото е напълно готово.
Прибавете сметаната, добавете дафинов лист и индийското орехче. Опитайте и коригирайте за сол и черен пипер.
Поръсете готовото ястие с магданоз.
FaceBook Twitter Pinterest https://tribune.bg/bg/horoskop/hranene-po-lunen-kalendar--nedelya--240520/
Коментари (0)
Добави коментар