Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Хороскоп
  3. Хранене по лунен календар – неделя – 25 декември 2022

Хороскоп

Хранене по лунен календар – неделя – 25 декември 2022

Хранене по лунен календар – неделя – 25 декември 2022 - Tribune.bg
Снимка:

 

На Рождество Христово традиционната храна на празника е печена кокошка, свинско с праз, пастърма със зеле, кървавица, прясна наденица, кюфтета, сланина, печен дроб, зелеви сарми с месо, млечница, баница с месо, прясна питка, традиционни сладки с мед.

СВИНСКО НА ФУРНА

Продукти: свинско месо 1,5 кг, 10 глави кромид лук, 1/2 чаена чаша олио, 1 чаена чаша доматено пюре, 500 г картофи, чубрица, черен пипер 20 зърна, червено вино 1/4 чаена чаша, сол.

Приготвяне: Обезкостеното и нарязано на парчета месо се запържва леко в мазнината. Прибавя се ситно нарязаният лук и се задушва до омекване. След това се прибавят доматеното пюре, размито с вода, черният пипер, виното, чубрицата и сол на вкус. Ястието се изсипва в тавичка и се пече във фурната до омекването на месото. Поднася се с гарнитура от пържените картофи.

СВИНСКО ФИЛЕ, ВАРЕНО В ЗЕЛЕВ СОК

Продукти: свинско месо от филето 1 кг, зелев сок 2 л, червен пипер, чеснов лук 10 скилидки, черен пипер, кимион и сол на вкус.

Приготвяне: Месото се измива и се вари на тих огън в зелевия сок. След сваряването, докато е топло, се намазва със счукания чесън и се наръсва обилно с червения пипер и ситно счуканите черен пипер и кимион. Поднася се студено, нарязано на тънки филийки.

ЯБЪЛКОВ ЩРУДЕЛ

Продукти: 1 и 1/2 чаени чаши брашно, 180 г (1 и 1/2 пакетчета) прясно краве масло, 1 яйце, 6-7 ябълки, 1/2 чаена чаша захар, 1 чаена лъжичка канела, стафиди 3–4 супени лъжици, орехови ядки 4–5 супени лъжици, ванилия 1 прах, пудра захар за поръсване.

Приготвяне: Към брашното се прибавят нарязаното на парченца масло, яйцето, захарта и малко топла вода. Замесва се тесто, което се оставя да престои на студено 1 час.

 Половината тесто се разстила на дъното на намазана с масло тавичка. Отгоре се нареждат нарязаните на колелца ябълки, поръсват се с канелата, стафидите и счуканите орехови ядки и се покриват с втората половина от тестото.

Щруделът се пече в умерена фурна до зачервяване. Поднася се поръсен с пудра захар, ароматизирана с ванилия.

*Правата на текстовете от секция „Хороскоп“ са запазена собственост на сайта Tribune.bg. Копирането им в други сайтове е забранено


Последвайте ни в Google News

 

Етикети хранене, луна
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети