Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Хороскоп
  3. Хранене по лунен календар – неделя – 25.04.2021

Хороскоп

Хранене по лунен календар – неделя – 25.04.2021

Хранене по лунен календар – неделя – 25.04.2021 - Tribune.bg
Снимка:

Великденския пост продължава от 14 март до 2 май. Постът e период на въздържане от определени храни според религиозните традиции. Забранява се консумацията на храни от животински произход - месо, яйца, мляко и производните им. Позволено е да ядете повече плодове, зеленчуци, варива и ядки. Само в някои дни се разрешава риба.

За тези, които не спазват пости

Като цяло е добре да се гладува или да проведете ябълкова диета със сокове. Ако не можете, то спазвайте следните правила и забрани:

Лунният календар забранява яденето на много мазни храни и силно се препоръчва да не се яде голямо количество сладко.

Добре е да употребявате малко храни в диетата си.  Не бива да се преяжда. Ограничете приема на храна до максимум! Нашето тяло, всички негови органи ще работят до пределите на възможностите си и не се препоръчва натоварването им със сложни продукти. 

Не яжте нищо мазно, пържено, сладко, солено. Минимизирайте количеството консумирана храна от животински произход. Би било идеално да изкарате на зеленчуци или плодове. Освобождавайки органите си от хранителен товар в този ден, вие им предоставяте възможност да се възстановят и очистят.

Силният чай, кафе и спиртни напитки трябва да се изключат. 

Днешното предложение:

СВАРЕНА ЛЕЩА

Продукти: 1 ч. ч. леща, 6 ч. ч. вода, 1 глава лук, малък морков, 4 с. л. доматено пюре, олио, сол, скилидки чесън по желание.

Приготвяне: Измитата и предварително надута леща се пуска в горещата вода в тенджерата. Добавят се нарязания лук, морков и скилидки чесън.

Щом лещата се свари, към нея се добавят олиото (4 с.л.), а също и подправките – сол, червен пипер (1 ч.л.), чубрица (1 с.л.), доматеното пюре.

Ако искате да сгъстите лещата на яхния, готви се на тих огън още няколко минути, като се добавя брашно около 1 с. л., за да се сгъсти.

Лещата се поднася, поръсена със ситно нарязан магданоз.

Любопитно: Лещата е била едно от първите растения, отглеждани от човека, заедно с пшеница, ечемик и грах. Доказателство за това е открито от археолозите по време на разкопки на неолита в Близкия изток.  Намерени са останки в египетските гробници, също се предполага, че е отглеждана в градините на Вавилон. Библейският персонаж Исав, синът на Исаак и Ревека, продал първородството си на брат си Яков за яхния от червена леща. Вдъхновени от тази история, френски готвачи създават яхния от леща на Исав.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп