Хранене по лунен календар – неделя– 01 май 2022
По лунен календар:
Във 2 лунен ден все още е за предпочитане въздържанието от алкохол, месо и груба храна. Много е важно да започнете лунния месец правилно, да се настроите към желаното настроение и ритъм за всички следващи дни от Лунният цикъл. Всички диети, които започват сега, ще имат фантастичен ефект върху организма ви, тъй като те съвпадат с естествените ритми.
Полезно да се ядат ядки, сушени и пресни плодове, стафиди, зеленчуци. Да се избягват полуфабрикати - различни торти, хот-дог, пици и т.н. Всичко това може да доведе до сериозни отрицателни последици. През този период е много опасно да се преяжда или безразборно да се приема храна. Всичко това може да причини солни отлагания, артрит, болка в костите и подагра. Колкото по-проста и лека е храната, толкова по-добре! Също така е важно да не отивате в другата крайност - да не гладувате! Опитайте се да се придържате към разумната златна среда.
Във втория лунен ден тялото само подсказва какво точно му трябва или какво е вредно за него. Слушайте себе си, вярвайте на интуицията си и ако някой вкус или миризма ви карат да се чувствате неприятно, тогава е по-добре този продукт да се изключи от диетата ви поне за един месец. И обратно, ако наистина искате нещо, това означава, че на вашето тяло му липсва това и няма значение дали е вредно или не. Разбира се, най-важното тук е да не се обърка гласът на интуицията с мимолетният каприз.
Но тъй като днес е 1 май и е празник, обикновено се яде агнешко, приготвено по различен начин, затова е следната рецепта. Всеки преценява за себе си.
СУПА ОТ АГНЕШКО МЕСО
Продукти: 500 г агнешко месо, 1 к. ч. ориз, 1 с. л. брашно, 2 с. л. олио, магданоз (девесил), сол, черен пипер. 2-3 твърдо сварени яйца или застройка от 2 пресни яйца, ½ чаша кисело мляко (или 2-3 с. л. оцет)
Приготвяне: Месото се нарязва на еднакви малки късчета, измива се, залива се със студена вода и се слага да се вари. Посолява се, щом възври. Когато месото е полуомекнало, прибавя се оризът.
Прави се светла запръжка от 2 лъжици мазнина с 1 супена лъжица брашно, разрежда се запръжката и се изсипва в супата. Досварява се.
Поднася се супата с твърдо сварени яйца. Сваряват се твърдо 2–3 яйца и след като изстинат напълно, се нарязват на дребни кубчета. Посолява се на вкус и се поръсва с 1 връзка ситно нарязан магданоз (може и девесил).
При поднасяне в чинията се слага от яйцата и отгоре се залива със супата. Вместо с твърдо сварени яйца може да се поднесе супата застроена с 2 пресни яйца и 2–3 лъжици оцет или ½ чаша кисело мляко.
АГНЕШКО ПЕЧЕНО С КИСЕЛО МЛЯКО
Нарязва се на порции 1 кг агнешко месо, посолява се със сол и черен пипер и се слага в тавичка да се пече, като се заливаме с повече масло.
Прибавят се 3–4 лъжици гореща вода. От време на време се набожда месото с вилица и залива с маслото, в което се пече, като се прибавя и по малко гореща вода. Когато месото се опече напълно, разбиват се 5–6 яйца с 500 г кисело мляко и 1 кафена чашка вода. Залива се месото и се поставя отново в силна фурна да се запече. Поднася се горещо.
FaceBook Twitter Pinterest https://tribune.bg/bg/horoskop/hranene-po-lunen-kalendar--nedelya-01-may-2022/