Хранене по лунен календар – петък – 06.12.19
На 6 декември отбелязваме Никулден – един от най-тачените празници в българският народен календар. Посветен е на св. Никола Мирликийски-Чудотворец, гонен и изтезаван за Христовата вяра.
Днес всички трябва да се веселят, да се събират заедно да празнуват и да се слагат рибни ястия на масата. Събират се роднини, кумове и съседи.
В древността рибите се считали за символ на безсмъртието и мъдростта, а в древен Египет рибите ги имали за свещени същества. Според легендата римската богиня Венера се родила от морската пяна. Петият ден на седмицата римляните посветили на Венера и оттогава станало традиция да се яде риба в петъчния ден и до наши дни.
На Никулден се устройва празнична трапеза, на която задължително се поднася специално ястие - рибник, приготвено от прясна риба, най-вече шаран, като курбан за преживяно нещастие, избегната беда или просто за здраве и благополучие на къщата. В деня на свети Никола на трапезата освен рибник и обредни хлябове, трябва да има и постни ястия: варена царевица, жито, постни сърми, чушки, боб. Трапезата на Никулден не се вдига през целия ден.
Днешното предложение:
РИБНИК
Продукти: 1 кг шаран (сом, лефтер или друга едра риба), 200 г орехи, 3-4 глави лук, пакетче стафиди, сол, черен пипер, бучка масло.
Приготвяне: Рибата се изчиства и измива, срязва се откъм гърба. Лукът се запържва, като към него се добавят нарязаните на дребно орехови ядки, стафидите и с тази смес се напълва вътрешността на рибата и се зашива или се затваря с клечки за зъби.
Пече се в умерена фурна в намазана с масло тава или се залива с малко вода и олио.
Рибата може да се постави върху сварен ориз и да се опече върху него.
FaceBook Twitter Pinterest https://tribune.bg/bg/horoskop/hranene-po-lunen-kalendar--petak--061219/
Коментари (0)
Добави коментар