Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Хороскоп
  3. Хранене по лунен календар – петък – 06.12.19

Хороскоп

Хранене по лунен календар – петък – 06.12.19

Хранене по лунен календар – петък – 06.12.19 - Tribune.bg
Снимка:

На 6 декември отбелязваме Никулден – един от най-тачените празници в българският народен календар. Посветен е на св. Никола Мирликийски-Чудотворец, гонен и изтезаван за Христовата вяра.

Днес всички трябва да се веселят, да се събират заедно да празнуват и да се слагат рибни ястия на масата. Събират се роднини, кумове и съседи.

В древността рибите се считали за символ на безсмъртието и мъдростта, а в древен Египет рибите ги имали за свещени същества. Според легендата римската богиня Венера се родила от морската пяна. Петият ден на седмицата римляните посветили на Венера и оттогава станало традиция да се яде риба в петъчния ден и до наши дни.

На Никулден се устройва празнична трапеза, на която задължително се поднася специално ястие - рибник, приготвено от прясна риба, най-вече шаран, като курбан за преживяно нещастие, избегната беда или просто за здраве и благополучие на къщата. В деня на свети Никола на трапезата освен рибник и обредни хлябове, трябва да има и постни ястия: варена царевица, жито, постни сърми, чушки, боб. Трапезата на Никулден не се вдига през целия ден.

 

Днешното предложение:

РИБНИК

Продукти: 1 кг шаран (сом, лефтер или друга едра риба), 200 г орехи, 3-4 глави лук, пакетче стафиди, сол, черен пипер, бучка масло.

Приготвяне:  Рибата се изчиства и измива, срязва се откъм гърба. Лукът се запържва, като към него се добавят нарязаните на дребно орехови ядки, стафидите и с тази смес се напълва вътрешността на рибата и се зашива или се затваря с клечки за зъби.

Пече се в умерена фурна в намазана с масло тава или се залива с малко вода и олио.

Рибата може да се постави върху сварен ориз и да се опече върху него.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати