Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Хороскоп
  3. Хранене по лунен календар – петък – 07.01.2022

Хороскоп

Хранене по лунен календар – петък – 07.01.2022

Хранене по лунен календар – петък – 07.01.2022 - Tribune.bg
Снимка:

Храненето в 6-тия лунен ден изисква ограничаване употребата на течности поради факта, че през този период бъбреците са отслабени. Също така може да се получи подуване и отоци. Силно се препоръчва да се въздържате от пиене на бира по същите причини. Препоръчително е млякото и млечните продукти също да бъдат изключени от менюто, защото могат да доведат до прекомерно образуване на слуз. Желателно е да се избягва месото, особено пилешко. Допустима е рибата. Храната през този период трябва да бъде възможно най-лека, но не трябва да гладувате. Да се намалят до минимум силните подправки и горещите напитки.

След Богоявление се отбелязва паметта на св. Йоан Кръстител, най-великият сред пророците, който ревностно проповядвал идването на Христос сред хората.

Празничната трапеза на Ивановден е много разнообразна и богата. На нея се слага варено жито, ошав, свинско със зеле, свински ребра, печена луканка, кървавица, суджук, баница. Подходящ десерт е сладкиш с ябълки или с тиква. Не се раздига масата до сутринта. На този ден приключва коледарският цикъл.

СВИНСКИ ШИШЧЕТА С ЛУК И ГЪБИ

Продукти: 600 г свинско месо без кости, 8 малки глави лук, 16 дребни гъби, сол и черен пипер, 3 с. л. масло, резенчета лимон.

Приготвяне: Поръсват се нарязаните на кубчета парчета месо със солта и черния пипер и се нанизват на 4 шиша, като се редуват парче месо, ½ глава лук, една гъба, отново месо, лук, гъба и т. н.

Намазват се шишчетата с разтопеното масло и се изпичат на силна загрята скара. Поднасят се с резенчета лимон и гарнитура или нарязано кисело зеле поръсено с с малко олио и червен пипер.

ЯБЪЛКОВА ТОРТА

Продукти: 250 г масло, 120 г захар, 3 яйца, 250 г брашно, 1 пакетче бакпулвер, настъргана лимонова кора.

За пълнежа: 1 кг ябълки, 150 г захар, 40 г масло

За глазурата: 300 г захар, 2 с. л. какао, 6 с. л. студена вода, 50 г масло

Приготвяне: Маслото се разбива добре със захарта. Едно по едно се слагат яйцата, след това постепенно се прибавя брашното, разбъркано с бакпулвера и лимоновата кора. Сместа се изсипва в намазана форма и се пече в умерена фурна около 45 минути.

Приготвя се пълнежът. Ябълките се обелват и почистват от семето, нарязват се на много тънки резенчета, които се задушават с маслото и захарта до омекване. Ароматизира се сместа с малко настъргана лимонова кора.

Изстиналият блат се разрязва на два по-тънки пласта, които се слагат в подходяща чиния, а помежду им се разстила ябълковият пълнеж.

Захарта и какаото за глазурата се разбъркват със студената вода и се варят на водна баня до сгъстяване. Прибавя се маслото и се бърка, докато се разтопи. Тортата се залива с шоколадовата глазура и се поднася охладена.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети