Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Хороскоп
  3. Хранене по лунен календар – петък – 12.03.2021

Хороскоп

Хранене по лунен календар – петък – 12.03.2021

Хранене по лунен календар – петък – 12.03.2021 - Tribune.bg
Снимка:

В 29-ия лунен ден се изключват нови ястия и продукти, съмнителни екзотични рецепти, месо и алкохол. Идеално е да включите в диетата на вашето семейство традиционните зеленчукови ястия, колкото е възможно по-простички и познати.

В последния ден от лунния месец (преди новолуние) е просто ужасно време за всякакви пиршества. Почти цялата храна, която ядем днес, ще бъде в наш ущърб. Идеалният вариант за този ден би бил гладуване. Дайте почивка на храносмилателната си система, като не я запълвате с храна. Това ще ви помогне да изчистите тялото, да започнете да се чувствате много по-добре. Ако не можете да си позволите да гладувате, старайте се да облекчите диетата си. Например, това може да бъдат пресни сезонни плодове и зеленчуци.

Изключете днес месо, мазно и пържено, тестени изделия. Ако не можете без месо, можете да включите в диетата малко количество млечни продукти, риба или морски дарове. Ястията трябва да бъдат печени, варени или задушени. 

За да избегнете изкушенията, опитайте се да не пазарувате в хранителни магазини този ден. Приготвяйте храната си сами вкъщи.

За тези, които все пак предпочитат да хапнат нещо е:

 

Днешното предложение:

РИБЕНО РУЛО С ТИКВА

Продукти: 250 г тиква, 4 яйца, 1/2 чаена чаша настъргано сирене, 60 г масло, 1 водна чаша прясно мляко, 1/3 водна чаша брашно, настъргано индийско орехче, сол.

За пълнежа: 500 г филе от бяла риба, 1 с.л. майонеза, 1 с.л. сметана, 1 с.л. лимонов сок, ситно нарязан пресен девесил, сол.

Приготвяне: Тиквата се обелва и задушава в малко вода, докато омекне напълно, след което се претрива на пюре (около 1 чаена чаша).

Приготвя се пълнежът. Рибеното филе се пуска във вряща подсолена вода и се вари до омекване, след което се изважда, отцежда се добре и се смачква с вилица. Смесва се с майонезата, сметаната, лимоновия сок и девесила.

Брашното се запържва в маслото, разрежда се с млякото и сместа се бърка на силен огън, докато се сгъсти. Сваля се от огъня и се прибавят тиквеното пюре, жълтъците, сиренето, индийското орехче. Накрая се слагат и белтъците, разбити на гъст сняг. Сместа се разбърква внимателно и се изсипва в намазана с масло правоъгълна тавичка.

Пече се на силна фурна 10-12 минути, докато бухне и се зачерви.

След това се обръща върху чиста кърпа и веднага се намазва с пълнежа. С помощта на кърпата се навива на руло.

Нарязва се на филийки и се поднася топло.

 

Любопитно: Родината на тиквата е Мексико. В тази страна археолозите са открили тиквени семки на възраст 7000 години. След откриването на Америка тиквата бързо се разпространява в цяла Европа, тъй като лесно се адаптира към местния климат. Нищо чудно, че в приказката „Пепеляшка“ от Шарл Перо феята превръща тиквата в карета: тиквата е била популярна храна сред бедните и е била достъпна във всеки дом.                                                                                                                                                                                                       


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети