Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Хороскоп
  3. Хранене по лунен календар – петък – 13 май 2022

Хороскоп

Хранене по лунен календар – петък – 13 май 2022

Хранене по лунен календар – петък – 13 май 2022 - Tribune.bg
Снимка:

ХРАНЕНЕ НА 13 МАЙПО ЛУНЕН КАЛЕНДАР

В 13 и 14 лунен ден основното нещо е да се яде прясно приготвена храна. Противопоказно е да се ядат храни от заведения за бързо хранене, да се приготвя храна от полуфабрикати, да се ползват много подправки.

Силно се препоръчва да се ограничи количеството сладкиши. Да се избягват храни с горчив вкус, силен чай, кафе, алкохол.

Може да се консумира месо или риба, да се поглезите с деликатесни неща от разбити белтъци и сметана. Продуктите на деня са бадеми, ябълки и круши.

АДЖЕМКЕБАП (Кебап върху ориз)

Продукти за 5 порции: 850 г свинско месо, 125 г мас или краве масло, 150 г кромид лук, 15 г брашно, 25 г доматено пюре, 25 г магданоз, 200 г ориз, черен пипер, сол, по желание бульон от кубче.

Приготвяне: Месото се нарязва на кубчета (по 5-7 парчета на порция). Запържва се в половината сгорещена мазнина и се изважда.

В същата мазнина се запържва ситно нарязаният лук до златист цвят, след което при постоянно бъркане се прибавят брашното и доматеното пюре. След 2-3 минути се връща месото.

Ястието се подправя със сол, черен пипер и се залива с гореща вода или бульон, колкото да покрие месото. Задушава се на слаб огън до омекване на месото.

Почистеният и измит ориз, добре отцеден, се запържва в останалата мазнина около 10 минути, след което се залива с вряла вода в съотношение 1 част ориз към 2 и ½ части вода, посолява се, захлупва се и се задушава във фурната 15-20 минути.

При сервирането в купичка или голям черпак се слагат 5-7 парчета месо, отгоре се слага оризът и се притиска, за да приеме формата на купичката или черпака. Обръща се в чинията за сервиране и наоколо като венец се полива сос от кебапа.

БАНАНИ В ШУНКА

Продукти: 4 банана, 8 парчета крехка шунка, смлян черен пипер, 1 ч. л. червен пипер, 2 лъжици олио.

Приготвяне: Бананите се обелват. Шунката се поръсва с черен пипер.

Увиват се по две парчета шунка около всеки банан. Закрепва се с игли или се завързват с по-дебел конец. Смесва се червения пипер с олиото.

Пекат се бананите, завити с шунка, в електрически грил или върху жар от дървени въглища в продължение на 10 минути. По време на печенето се обръщат често и се мажат с подправеното олио. Приготвянето е около 25 минути.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети