Хранене по лунен календар – петък – 13.03.20
Здравословните храни приготвени у дома, ще ви бъдат от полза
За тези, които спазват постите
Великденският пост започна от 2 март и продължава до 19 април. Забранява се консумацията на храни от животински произход - месо, яйца, мляко и производните им. Позволено е да ядете повече плодове, зеленчуци, варива и ядки. Строгият пост не се препоръчва на болни, на малки деца, на възрастни хора, на бременни жени и кърмачки.
За тези, които не спазват пости
І вариант – по лунен календар
В храната днес, както и всеки друг ден, е необходимо да се спазва мярка.
Здравословните храни приготвени у дома, ще ви бъдат от полза. Старайте се да приготвяте храната си с ниско съдържание на мазнини и канцерогени. Добре е да се ядат кръгли плодове и зеленчуци и да се откажете от продълговатите (моркови, краставици). Откажете се от екзотичните плодове и даже соковете им. Пийте билкови отвари и чайове.
Въпреки че денят се счита за благоприятен за хапване, в същото време лунните енергии оказват силно влияние върху вътрешните ни органи. Здравият човек може да не почувства нищо, но ако имате някакви хронични заболявания, тогава с неправилна и небалансирана диета те могат да се влошат и да ви причинят в най-добрия случай голям дискомфорт. Също така да бъдат внимателни хората, страдащи от диабет. Може да консумирате месо, риба и гъби, но щателно проверявайте качеството им.
За радост на всички, които обичат сладкото, днес можете да приемете въглехидрати. Поглезете се с любимите си десерти, но в разумни количества.
Днешното предложение:
ЗАДУШЕНО ПИЛЕ С ГЪБИ
Продукти: 800 г пиле, 200 мл бяло вино, 50 мл олио, 30 г краве масло, 3-4 домата, 100 г печурки, 15 маслини, 5 г червен пипер, 10-12 зърна черен пипер, магданоз, сол.
Приготвяне: Измитото пиле се задушава в олиото и малко вода до зачервяване. Изважда се, посолява се и се поръсва с черен пипер. В същата мазнина се задушават последователно обелените и ситно нарязани домати и гъбите, нарязани на кръгчета. Като омекнат се прибавя червения пипер, виното, маслините и задушеното пиле. Посолява се и се доварява ястието на слаб огън. Поръсва се с нарязания магданоз и се добавя маслото.
ІІ вариант – Цветна диета
Днес се консумират продукти с виолетов цвят. Такива продукти са: патладжан (сини домати), червено зеле, синьо грозде, балкански сливи, касис, къпина, лилав босилек, естрагон. Патладжаните се готвят само на пара или на скара. Напитки: компот от боровинки или сини сливи, гроздов сок.
Виолетовите продукти засилват имунитета, полезни са за кръвообръщението, благоприятно се отразяват на бъбреците и пикочния мехур, помагат при колики, съдържат антиоксиданти. Виолетовият цвят е тясно свързан с нашата интуиция и духовност. Продуктите с виолетов цвят усилват и поддържат работата на нервната система и са важни за психическото здраве.
FaceBook Twitter Pinterest https://tribune.bg/bg/horoskop/hranene-po-lunen-kalendar--petak--130320/
Коментари (0)
Добави коментар