Хранене по лунен календар – петък – 15 юли 2022
Храненето в 16 лунен ден трябва да е умерено, не преяждайте. Благоприятно се отразява постенето.
Препоръчително е да изключите месната храна (особено домашни птици). Трябва да се избягват гъбите, бобовите продукти и такива, които имат фалическа символика – моркови, краставици, салами.
Може да се яде риба, приготвена по всякакъв начин, зеленчуци, плодове, зърнени храни, яйца и млечни продукти.
В този ден не трябва да се говори на висок тон, особено по време на ядене. Храната трябва да се приема в спокойна обстановка със спокойни мисли. Благоприятно е да се приема храна в семеен кръг или приятелска среда.
Полезно е да се пие малко червено сухо вино.
СЛИВЕНСКИ МИЛИНКИ
Продукти: 1 кг брашно, 20 г мая, 250 г масло, 250 г сирене, 4-5 лъжици кисело мляко, 2 яйца, ½ ч. л. сол.
Приготвяне: Слага се в една тава брашното и в средата се прави кладенче, в което се натрошава маята, ½ лъжичка сол, 1 кафена чашка мазнина, 2 чаени чаши вода и се замесва меко тесто.
В друга тава с диаметър 35-38 см, намазана обилно с мазнина, се прехвърля тестото, като се разстила с ръце, докато покрие цялата тава. Тестото се намазва с 3 лъжици мазнина, поръсва се със ситно натрошено сирене и се сгъва листа отдолу и отгоре, както и встрани, докато се получи тестото в квадратна форма.
Отново се разстила тестото, докато покрие тавата, намазва се с мазнина, поръсва се със сирене и пак се сгъва по същия начин. Това се повтаря 4 пъти. Ако тестото започне да лепне по тавата, намазва се с още мазнина.
След като се разстели тестото за четвърти път, нарязва се на квадрати, намазва се с мазнина и се оставят на топло да втасат милинките.
Разбиват се 2 яйца с 4-5 лъжици кисело мляко, намазват се втасалите милинки и се слагат да се пекат в силна или умерена фурна.
Поднасят се топли милинките.
„Храненето не означава само приемане на енергия. Това е преживяване.“
Гай Фиери
FaceBook Twitter Pinterest https://tribune.bg/bg/horoskop/hranene-po-lunen-kalendar--petak--15-iuli-2022/