Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Хороскоп
  3. Хранене по лунен календар – петък – 16.04.2021

Хороскоп

Хранене по лунен календар – петък – 16.04.2021

Хранене по лунен календар – петък – 16.04.2021 - Tribune.bg
Снимка:

Великденският пост продължава от 14 март до 2 май. Постът e период на въздържане от определени храни според религиозните традиции. Забранява се консумацията на храни от животински произход - месо, яйца, мляко и производните им. Позволено е да ядете повече плодове, зеленчуци, варива и ядки. Само в някои дни се разрешава риба.

За тези, които не спазват пости

Храненето в 6-ия лунен ден изисква ограничаване употребата на течности. Не прекалявайте с тях, но и рязко не ги намалявайте. Тези препоръки са свързани с факта, че през този период бъбреците са отслабени. Също така могат да се получат подуване и отоци. Силно се препоръчва да се въздържате от пиене на бира по същите причини.                         

Сега е препоръчително млякото да бъде изключено от менюто, защото може да доведе до прекомерно образуване на слуз. 

Храната през този период трябва да бъде възможно най-лека, но не трябва да гладувате. Да се намалят до минимум силните подправки и горещите напитки. Желателно е да се избягва месото, особено пилешко. Допустима е рибата.

Живата храна на деня – тиквени семки. Съдържат Омега 3, много цинк, който подобрява състоянието на кожата, желязо, изчистват паразитите. Другите елементи, които съдържат, укрепват косата, правят я копринена и блестяща, подхранват сърдечния мускул, подобряват мозъчната функция. Магнезият намалява възбудимостта на нервната система и подобрява настроението, както и качеството на съня.

 

Днешното предложение:

ФРЕНСКА ЛУЧЕНА СУПА

Продукти: 4 големи кромид глави лук, 2 с.л. зехтин, 2 с.л брашно, 1 ч.л. бяло вино, 4 ч.ч. вода (пилешки или телешки бульон), 1 ч.ч. настърган кашкавал, 4 филии пълнозърнест хляб (или 1 франзела), магданоз, черен пипер, дафинов лист, мащерка, сол.

Приготвяне: Нарязва се лукът на тънки филийки и се задушава в загрято олио или зехтин, докато омекне и стане златист. Долива се водата (бульонът), като в част от нея е разтворено и брашното, прибавя се и виното. Овкусява се с подправките – дафинов лист, мащерка, нарязан магданоз, черен пипер.

Супата ври около 10 минути и после се разпределя в огнеопорни купички, които се поставят в тава. Купичките се покриват с препечени филийки хляб или франзела и се посипват обилно с настърган кашкавал. Слагат се в студена фурна и се пекат на горен реотан около 10 минути. Лучената супа се поднася топла.

 

Любопитно: Според учените първата поява на сирене датира от 3000-2800 г. пр.н.е., като е било намерено в египетските пирамиди, построени през този период от време. Този продукт е споменат и в Одисеята на Омир. Древните римляни и гърци активно търгували сирене.                                                                                                                                                                                          


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати