Хранене по лунен календар – петък – 24.12.2021
В 20 лунен ден силно се препоръчва да не преяждате, да не натоварвате тялото си с тежки продукти, но и да се гладува не трябва. Преобладават леките енергии, които ни дават много енергия и жизненост. Когато преяждаме, запушваме енергийните канали на тялото, ставаме неспособни да възприемаме фините енергии.
Не яжте повече, отколкото е необходимо. Храносмилателната ни система не преминава през най-доброто време, затова е силно препоръчително да избягвате вредни храни (мазни и пържени). Да се избягва тестени изделия и сладко.
Добре е храненето да е основно от растителен произход, бобови храни, семки, орехи, млечни продукти. За да подобрим храносмилането, се нуждаем от въглехидрати. Фибрите са много полезни, така че яжте достатъчно зеленчуци. Добре е да включите в менюто си слънчогледови и тиквени семки.
На Бъдни вечер се приготвят се 7, 9 или 11 постни ястия – варен фасул, пълнени чушки с ориз (или боб), сарми, варено жито, тиквеник, ошаф, чесън, мед, орехи, фъстъци, лешници, плодове, обреден хляб, зелник, туршии, вино.
Може да се приготви зелева чорба с нарязан в нея праз лук и люта печена чушка.
Трапезата не се вдига, тъй като се смята, че нашите починали близки идват през нощта.
Днешното предложение:
ПИТА БЕЗ МАЯ
Продукти: 350 г брашно, 100 г кисело мляко, 1 чаена лъжичка бакпулвер, 100 мл газирана вода, сол
Приготвяне: Пресейте брашното с бакпулвера в купа, добавете киселото мляко и газираната вода и замесете по-меко тесто.
Месете по-дълго, за да стане гладко тестото, като добавите брашно, ако има нужда. Разточете го с размер на тавичка 22 см в диаметър.
Намажете с мляко и набодете питата с вилица. Слага се в гореща фурна.
СУХИ ПЪЛНЕНИ ЧУШКИ С ОРИЗ
Продукти: 500 г червени сушени чушки, 500 г ориз (или смачкан боб), 1 глава лук, 150 г олио, червен и черен пипер, магданоз, копър.
Приготвяне: Нарязаният лук се запържва леко. Прибавя се измитият ориз и също се запържва, докато стане прозрачен. Залива се с ½ ч.ч. вода и се оставя на тих огън, докато поеме водата. Поръсва се с червения и черния пипер. Прибавят се копъра и магданоза.
Сушените чушки се накисват в гореща вода до омекване, след което се пълнят с приготвената смес и се редят в тенджера или тава, заливат се с вода или зелева чорба и се пекат на фурна или варят на тих огън.
ЩРУДЕЛ С ЯБЪЛКИ
Продукти: 170 г брашно, 1 с. л. олио, около 4 с. л. вода, щипка сол.
За плънката: 1 и ¼ кг ябълки, 100 г смлени бадеми или орехи, 150 г захар, 80 г стафиди, 200 г счукан сухар, 100 г масло, настъргана лимонова кора, канела.
Приготвяне: От брашното, олиото, водата и солта се замесва жилаво, еластично тесто. Оставя се да почине, след което се разтегля на кора.
Обелените ябълки се настъргват на едро ренде и се смесват със захарта, бадемите, стафидите и подправките. Кората се поръсва със сухара и отгоре се разстила ябълковата плънка. Навива се на руло, намазва се с маслото, слага се в тавичка и се пече около 30 минути в умерена фурна.
Готовият щрудел се поръсва с пудра захар и се нарязва на филийки.
FaceBook Twitter Pinterest https://tribune.bg/bg/horoskop/hranene-po-lunen-kalendar--petak--24122021/