Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Хороскоп
  3. Хранене по лунен календар – петък – 24.12.2021

Хороскоп

Хранене по лунен календар – петък – 24.12.2021

Хранене по лунен календар – петък – 24.12.2021 - Tribune.bg
Снимка:

В  20 лунен ден силно се препоръчва да не преяждате, да не натоварвате тялото си с тежки продукти, но и да се гладува не трябва.  Преобладават леките енергии, които ни дават много енергия и жизненост. Когато преяждаме, запушваме енергийните канали на тялото, ставаме неспособни да възприемаме фините енергии. 

Не яжте повече, отколкото е необходимо. Храносмилателната ни система не преминава през най-доброто време, затова е силно препоръчително да избягвате вредни храни (мазни и пържени). Да се избягва тестени изделия и сладко.

Добре е храненето да е основно от растителен произход, бобови храни, семки, орехи, млечни продукти. За да подобрим храносмилането, се нуждаем от въглехидрати. Фибрите са много полезни, така че яжте достатъчно зеленчуци. Добре е да включите в менюто си слънчогледови и тиквени семки.

На Бъдни вечер се приготвят се 7, 9 или 11 постни ястия – варен фасул, пълнени чушки с ориз (или боб), сарми, варено жито, тиквеник, ошаф, чесън, мед, орехи, фъстъци, лешници, плодове, обреден хляб, зелник, туршии, вино.

Може да се приготви зелева чорба с нарязан в нея праз лук и люта печена чушка.

Трапезата не се вдига, тъй като се смята, че нашите починали близки идват през нощта.

Днешното предложение:

ПИТА БЕЗ МАЯ

Продукти: 350 г брашно, 100 г кисело мляко, 1 чаена лъжичка бакпулвер, 100 мл газирана вода, сол

Приготвяне: Пресейте брашното с бакпулвера в купа, добавете киселото мляко и газираната вода и замесете по-меко тесто.

Месете по-дълго, за да стане гладко тестото, като добавите брашно, ако има нужда. Разточете го с размер на тавичка 22 см в диаметър.

Намажете с мляко и набодете питата с вилица. Слага се в гореща фурна.

СУХИ ПЪЛНЕНИ ЧУШКИ С ОРИЗ

Продукти: 500 г червени сушени чушки, 500 г ориз (или смачкан боб), 1 глава лук, 150 г олио, червен и черен пипер, магданоз, копър.

Приготвяне: Нарязаният лук се запържва леко. Прибавя се измитият ориз и също се запържва, докато стане прозрачен. Залива се с ½ ч.ч. вода и се оставя на тих огън, докато поеме водата. Поръсва се с червения и черния пипер. Прибавят се копъра и магданоза.

Сушените чушки се накисват в гореща вода до омекване, след което се пълнят с приготвената смес и се редят в тенджера или тава, заливат се с вода или зелева чорба и се пекат на фурна или варят на тих огън.

ЩРУДЕЛ С ЯБЪЛКИ

Продукти: 170 г брашно, 1 с. л. олио, около 4 с. л. вода, щипка сол.

За плънката: 1 и ¼ кг ябълки, 100 г смлени бадеми или орехи, 150 г захар, 80 г стафиди, 200 г счукан сухар, 100 г масло, настъргана лимонова кора, канела.

Приготвяне: От брашното, олиото, водата и солта се замесва жилаво, еластично тесто. Оставя се да почине, след което се разтегля на кора.

Обелените ябълки се настъргват на едро ренде и се смесват със захарта, бадемите, стафидите и подправките. Кората се поръсва със сухара и отгоре се разстила ябълковата плънка. Навива се на руло, намазва се с маслото, слага се в тавичка и се пече около 30 минути в умерена фурна.

Готовият щрудел се поръсва с пудра захар и се нарязва на филийки.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

Tribune.bg иска съгласието Ви за използване на информация, събирана чрез бисквитки и подобни технологии, за да подобрим вашето изживяване на нашия сайт, да анализираме как го използвате и за маркетингови цели.

Персонализирана реклама и съдържание, преброяване на посещения и източници на трафик

Съхраняване на и/или достъп до информация на устройство

Политика за поверителност Бисквитки

Вашите настройки за поверителност

Ние и нашите партньори използваме информация, събирана чрез бисквитки и подобни технологии, за да подобрим Вашето изживяване на нашия сайт, да анализираме начина, по който го използвате, и за маркетингови цели. Защото уважаваме Вашето право на лична сигурност, можете да изберете да не позволите някои видове бисквитки. Обаче, блокирането на някои видове бисквитки може да влоши Вашето изживяване на сайта и услугите, които можем да предложим. В някои случаи данните, получени от бисквитки, се споделят с трети страни за анализ или маркетингови цели. Можете да използвате своето право да откажете от тази споделена информация по всяко време, като деактивирате бисквитките.

Политика за поверителност Бисквитки

Управление на предпочитанията за съгласие

Задължителни

Тези бисквитки и скриптове са необходими за функциониране на уебсайта и не могат да бъдат изключени. Обикновено те се задават само в отговор на действия, правени от вас, които отнасят до заявка за услуги, като задаване на настройките за поверителност, влизане или попълване на формуляри. Можете да зададете браузъра си да блокира или да ви извести за тези бисквитки, но част от сайта няма да работи. Тези бисквитки не съхраняват никакви лично идентифицируващи данни.

Винаги ВКЛ

Аналитични

Тези бисквитки и скриптове ни позволяват да преброяваме посещения и източници на трафик, така че да измерим и подобрим производителността на нашия сайт. Те ни помагат да знаем кои страници са най- и най-непопулярни и да видим как посетителите се движат по сайта. Всичка информация, която тези бисквитки събират, е кумулативна и неидентифицируема. Ако не разрешите тези бисквитки и скриптове, няма да знаем, кога сте посетили нашия сайт.

Маркетинг

Тези бисквитки и скриптове могат да бъдат зададени чрез нашия сайт от нашите рекламни партньори. Те могат да бъдат използвани от тези компании за построяване на профил на вашите интереси и показване на съответни реклами на други сайтове. Те не съхраняват директна лична информация, но са базирани на уникално идентифициране на вашия браузър и интернет устройство. Ако не разрешите тези бисквитки и скриптове, ще имате по-малко целенасочена реклама.