Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Хороскоп
  3. Хранене по лунен календар – петък – 24.12.2021

Хороскоп

Хранене по лунен календар – петък – 24.12.2021

Хранене по лунен календар – петък – 24.12.2021 - Tribune.bg
Снимка:

В  20 лунен ден силно се препоръчва да не преяждате, да не натоварвате тялото си с тежки продукти, но и да се гладува не трябва.  Преобладават леките енергии, които ни дават много енергия и жизненост. Когато преяждаме, запушваме енергийните канали на тялото, ставаме неспособни да възприемаме фините енергии. 

Не яжте повече, отколкото е необходимо. Храносмилателната ни система не преминава през най-доброто време, затова е силно препоръчително да избягвате вредни храни (мазни и пържени). Да се избягва тестени изделия и сладко.

Добре е храненето да е основно от растителен произход, бобови храни, семки, орехи, млечни продукти. За да подобрим храносмилането, се нуждаем от въглехидрати. Фибрите са много полезни, така че яжте достатъчно зеленчуци. Добре е да включите в менюто си слънчогледови и тиквени семки.

На Бъдни вечер се приготвят се 7, 9 или 11 постни ястия – варен фасул, пълнени чушки с ориз (или боб), сарми, варено жито, тиквеник, ошаф, чесън, мед, орехи, фъстъци, лешници, плодове, обреден хляб, зелник, туршии, вино.

Може да се приготви зелева чорба с нарязан в нея праз лук и люта печена чушка.

Трапезата не се вдига, тъй като се смята, че нашите починали близки идват през нощта.

Днешното предложение:

ПИТА БЕЗ МАЯ

Продукти: 350 г брашно, 100 г кисело мляко, 1 чаена лъжичка бакпулвер, 100 мл газирана вода, сол

Приготвяне: Пресейте брашното с бакпулвера в купа, добавете киселото мляко и газираната вода и замесете по-меко тесто.

Месете по-дълго, за да стане гладко тестото, като добавите брашно, ако има нужда. Разточете го с размер на тавичка 22 см в диаметър.

Намажете с мляко и набодете питата с вилица. Слага се в гореща фурна.

СУХИ ПЪЛНЕНИ ЧУШКИ С ОРИЗ

Продукти: 500 г червени сушени чушки, 500 г ориз (или смачкан боб), 1 глава лук, 150 г олио, червен и черен пипер, магданоз, копър.

Приготвяне: Нарязаният лук се запържва леко. Прибавя се измитият ориз и също се запържва, докато стане прозрачен. Залива се с ½ ч.ч. вода и се оставя на тих огън, докато поеме водата. Поръсва се с червения и черния пипер. Прибавят се копъра и магданоза.

Сушените чушки се накисват в гореща вода до омекване, след което се пълнят с приготвената смес и се редят в тенджера или тава, заливат се с вода или зелева чорба и се пекат на фурна или варят на тих огън.

ЩРУДЕЛ С ЯБЪЛКИ

Продукти: 170 г брашно, 1 с. л. олио, около 4 с. л. вода, щипка сол.

За плънката: 1 и ¼ кг ябълки, 100 г смлени бадеми или орехи, 150 г захар, 80 г стафиди, 200 г счукан сухар, 100 г масло, настъргана лимонова кора, канела.

Приготвяне: От брашното, олиото, водата и солта се замесва жилаво, еластично тесто. Оставя се да почине, след което се разтегля на кора.

Обелените ябълки се настъргват на едро ренде и се смесват със захарта, бадемите, стафидите и подправките. Кората се поръсва със сухара и отгоре се разстила ябълковата плънка. Навива се на руло, намазва се с маслото, слага се в тавичка и се пече около 30 минути в умерена фурна.

Готовият щрудел се поръсва с пудра захар и се нарязва на филийки.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети