Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Хороскоп
  3. Хранене по лунен календар – петък – 25.12.2020

Хороскоп

Хранене по лунен календар – петък – 25.12.2020

Хранене по лунен календар – петък – 25.12.2020 - Tribune.bg
Снимка:

На Коледа и Рождество Христово традиционната храна на празника е печена кокошка, свинско с праз, пастърма със зеле, кървавица, прясна наденица, кюфтета, сланина, печен дроб, зелеви сарми с месо, млечница, баница с месо, прясна питка, традиционни сладки с мед.

 

ЗЕЛЕВИ САРМИ С КЪЛЦАНО МЕСО

Продукти: 500 г кълцано свинско месо, 100 г ориз, 1-2 глави лук, сол, червен пипер, черен пипер, листа от кисело зеле

Приготвяне: Нарязаният лук се запържва, прибавя се измитият ориз, разбърква се. Добавят се кълцаното месо, червеният и черен пипер, солта и като се задушат, долива се малко топла вода. Оставя се, докато ориза поеме водата.

Зелевите листа се почистват от грубите жили, ако е необходимо се нарязват на две. Във всяко листо се слага от плънката и се завива.

Сармите трябва да са дребни. Нареждат се в тава и се пекат.

 

СМЕСЕН КЕБАП НА ФУРНА

Продукти: по 200 г наденица, обезкостено свинско, телешко и пилешко месо, 100 г пушени гърди или сланина, 2 глави лук, 200 г гъби, 4-5  с. л. олио, 1 ч. ч. вино, 1-2 с. л. брашно, 1 ч. л. (лют) червен пипер, 1 дафинов лист, 2-3 домата от консерва, сушен джоджен, черен пипер, сол на вкус.

Приготвяне: Различните видове меса се нарязват на парчета, посоляват се, поръсват се със ситно нарязания лук, заливат се с половината от виното и се оставят да престоят една нощ на хладно.

На другия ден към месото се прибавят нарязаните гъби и наденицата. Всичко се слага в тавичка, поръсва се с част от сгорещената мазнина и с нарязаните на дребни кубчета пушени гърди и се пече 20 минути в умерена фурна.

Поръсва се с натрошения дафинов лист, брашното и червения пипер, залива се останалото вино и малко гореща вода и се пече още 20 минути.

Накрая се прибавят нарязаните домати и стритият джоджен и ястието се допича още 10 минути.

Поднася се гарнитура от картофено пюре или бял ориз .

ШОКОЛАДОВИ СЪРЦА

Продукти: 2 белтъка, 250 г захар, 250 г бадеми, 60 г шоколад, щипка канела, брашно.

Приготвяне: Белтъците се разбиват на сняг, прибавят се захарта, канелата, смлените бадеми, настъргания шоколад и малко брашно, така че да се получи меко тесто.

Тестото се разточва и от него се изрязват сладки във форма на сърце. Нареждат се в тава, намазана с масло и се пекат в предварително загрята фурна. По желание могат да се украсят със захарна или шоколадова глазура.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети