Хранене по лунен календар – петък – 30.04.2021
Великденския пост започна от 14 март до 2 май. Постът e период на въздържане от определени храни според религиозните традиции. Забранява се консумацията на храни от животински произход - месо, яйца, мляко и производните им. Позволено е да ядете повече плодове, зеленчуци, варива и ядки. Само в някои дни се разрешава риба.
За тези, които не спазват пости
В храната на 19 лунен ден, както и всеки друг ден, е необходимо да се спазва мярка.
Въпреки че денят се счита за благоприятен за хапване, в същото време лунните енергии оказват силно влияние върху вътрешните ни органи. Здравият човек може да не почувства нищо, но ако имате някакви хронични заболявания, тогава с неправилна и небалансирана диета те могат да се влошат и да ви причинят в най-добрия случай голям дискомфорт. Също така да бъдат внимателните хората, страдащи от диабет.
Здравословните храни приготвени у дома, ще ви бъдат от полза. Старайте се да приготвяте храната си с ниско съдържание на мазнини и канцерогени. Добре е да се ядат кръгли плодове и зеленчуци и да се избягват продълговатите (моркови, краставици), също така екзотичните плодове, дори соковете им. Пийте билкови отвари и чайове.
Може да консумирате месо, риба и гъби, но щателно проверявайте качеството им.
За радост на всички, които обичат сладкото, днес можете да приемете въглехидрати. Поглезете се с любимите си десерти, но в разумни количества.
Днешното предложение:
АГНЕШКО ПО СЕЛСКИ
Продукти: 500 г агнешко месо, 500 г коприва, 2 връзки зелен лук, 60 г краве масло, 2 с. л. брашно, червен и черен пипер, кисело мляко, 1-2 скилидки чесън, копър, сол.
Приготвяне: Нарежете месото на порции, залейте го със студена вода и оставете да заври. Отпенете го, посолете, пуснете няколко зърна черен пипер и варете, докато омекне.
Копривата попарете и нарежете на дребно. Изчистете и нарежете лука на дребно.
В маслото и малко вода задушете лука, а след това прибавете и копривата. Сложете брашното, позапържете го и зачервете с червен пипер. Разредете го с бульона от варенето на месото и сипете всичко при него. Варете на тих огън под капак още 15-20 минути.
Подправете киселото мляко със счукан с малко сол чесън и нарязан копър.
Сервирайте ястието с 1-2 с. л. от млечния сос.
FaceBook Twitter Pinterest https://tribune.bg/bg/horoskop/hranene-po-lunen-kalendar--petak--30042021/