Хранене по лунен календар – петък – 6 май 2022
В храненето на 7-ми лунен ден е добре да се наблегне на плодове (ябълки, круши, ягоди, кайсии и др.) и зеленчуци. Добре е да се ядат днес слънчогледови семки (живата храна на деня).
Полезни са топли билкови отвари, зелен чай, топло мляко. От черният чай по-добре се откажете.
Добре е да се изключи от диетата пилешко месо и яйца, както и продукти с тяхното използване (спагети, макарони и др.). Изобщо употребата на месо в този ден „натоварва” организма, тъй като през него преминава мощен поток от лунна енергия.
Може да се ядат морски продукти – миди, калмари, скариди, раци.
Допуска се и вино, но малко! Иначе алкохола още трябва да се избягва както и предния ден.
Но все пак е Гергьовден и повечето хора приготвят агнешко месо. И за тези, които не искат да пренебрегват традицията, ето една вкусна рецепта.
АГНЕШКИ КЕБАП С ПРЕСЕН ЛУК
Продукти: 500 г агнешко месо, 3 връзки пресен лук, 2 с. л. нарязан магданоз, 3 с. л. нарязан джоджен, 3 с. л. разтопено краве масло, 1 ч. ч. бяло вино, 4 яйца, 500 мл прясно мляко, червен пипер, черен пипер, сол на вкус.
Приготвяне: Месото се нарязва на малки парчета. Смесва се с нарязаните на дребно пресен лук, магданоз и джоджен.
Сместа се слага в пръстен гювеч, тава или съд от йенско стъкло и се прибавя разтопеното краве масло, червения и черния пипер, бялото вино и сол на вкус. Пече се в умерена фурна.
Когато омекне месото, се добавя заливката от разбитите яйца, смесени с прясното мляко и се допича ястието още 10 минути.
„Рецептата няма душа. Готвачът трябва да даде душата на рецептата.“
Томас Келър
FaceBook Twitter Pinterest https://tribune.bg/bg/horoskop/hranene-po-lunen-kalendar--petak--6-may-2022/