Хранене по лунен календар – понеделник – 06.01.20 (Йордановден/Богоявление)
На трапезата на този празник се слага прясна пита, колачета, сарми от кисело зеле, пълнени чушки, зеле, фасул, печена кокошка, пържено месо, кървавица, свинско със сурова туршия, баница, баклава, орехи, вино.
Днешното предложение:
ЗЕЛЕВИ САРМИ С ПРЪЖКИ
Продукти: 1 водна чаша пръжки, 4-5 картофа, 1 ч.л. червен пипер, 1 средно голяма зелка, 1 ч.ч. зелев сок, 3-4 с.л. мас, чубрица, черен пипер.
Приготвяне: Обелените и настъргани картофи се смесват с топлите пръжки, чубрицата, червения и черния пипер. Приготвената плънка се разпределя върху зелевите листа и се завиват малки сарми.
Останалото кисело зеле се нарязва на ситно и се слага на дъното на тенджерата. Отгоре плътно се нареждат сармите, притискат се с порцеланова чиния и се заливат със зелевия сок, разтопената мас и 1 ч.ч. гореща вода.
Варят се на тих огън, докато останат само на мазнина.
СЛАДКИШ С ТИКВА
Продукти: 1 кг. тиква, ¾ ч.ч. счукан сухар, ½ ч.ч. счукани орехи, ¾ ч.ч. прясно мляко, 2 с.л. прясно масло, 1 ч.ч. захар, 2-3 яйца, 1 ч.л. канела
Приготвяне: Тиквата се обелва, нарязва се на кубчета и се задушава с малко вода, докато омекне, след което се претрива.
Към поизстиналото пюре се прибавят млякото, захарта, омекналото масло, сухарът, орехите, жълтъците и канелата.
Накрая сместа леко се разбърква с белтъците, разбити на сняг.
Изсипва се в намазана с масло тавичка и се пече на силна фурна.
Сладкишът се поръсва преди поднасяне с пудра захар.
FaceBook Twitter Pinterest https://tribune.bg/bg/horoskop/hranene-po-lunen-kalendar--ponedelnik--060120-yordanovdenbogoyavlenie/
Коментари (0)
Добави коментар