Хранене по лунен календар – понеделник – 06.12.2021
Никулден - В 3 лунен ден е уязвима храносмилателната система, коремната кухина, кожата. Възможни са стомашни колики и болки. Започналите заболявания в този ден са опасни, протичат остро и изискват незабавни мерки. Крайно нежелателно е да се прави вътрешно изчистване, тъй като вместо очакваният положителен резултат, може да предизвикате проблеми. Старайте се да ядете често, но по-малко.
Днес може да се яде месо, риба. Луната съветва месото да е от "бързи" животни - например агнешко, пилешко, а от "бавните"- говеждо, свинско е най-добре да се избягват.
Храненето трябва да е балансирано. Нужно е да се отдаде предпочитание на горещите ястия и подправки, които оказват затоплящо действие, особено ако чувствате недостиг на енергия (куркума, черен пипер, бахар, индийско орехче, карамфил, кардамон, чесън, люта чушка, горчица, хрян, канела). Ако пък имате прекалено излишна енергия и напрежение, тогава по-меки подправки – корандър, канела, копър.
Желателно е да се пие горещ чай, мляко, затоплени с подправки. От останалия алкохол е добре да се откажете, тъй като днес подсилва негативното влияние на хаотичните астрални енергии.
Днешното предложение:
НИКУЛДЕНСКИ ШАРАН С ОРЕХОВА ПЛЪНКА
Продукти: 1 кг шаран, 1 ч. ч. счукани орехови ядки, 2 к. ч. растително масло, 1 глава кромид лук, 1 с. л. доматено пюре ( по желание), магданоз, черен пипер, сол. По желание може да се добавят и стафиди.
Приготвяне: Нарязаният на ситно лук се задушава в половината мазнина и малко вода до омекване. Прибавят се ореховите ядки, стафидите, доматеното пюре, нарязаният на дребно магданоз, черен пипер и сол.
Сместа се разбърква добре и се слага в коремната кухина на шарана. Шаранът се зашива и се поставя в намазнена тавичка, полива се с останалата мазнина и малко вода и се пече в умерена фурна.
Изпеченият шаран може да се залее със заливка, приготвена от 1 ч. ч. кисело мляко, 2 яйца, 1 к. л. брашно, сол, след което се запича отново.
Любопитно: Днес всички трябва да се веселят, да се събират заедно да празнуват и да се слагат рибни ястия на масата. В древността рибите се считали за символ на безсмъртието и мъдростта, а в древен Египет рибите ги имали за свещени същества. Според легендата римската богиня Венера се родила от морската пяна. Петият ден на седмицата римляните посветили на Венера и оттогава станало традиция да се яде риба в петъчният ден и до наши дни. На рибите винаги се е гледало като на носещи щастие и късмет, спомнете си и приказката за рибаря и златната рибка. В много религии и култове се асоциира с живота и богатството. Рибите избягват тези места, където е извършено убийство.
FaceBook Twitter Pinterest https://tribune.bg/bg/horoskop/hranene-po-lunen-kalendar--ponedelnik--06122021/