Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Хороскоп
  3. Хранене по лунен календар – понеделник – 10.01.2022

Хороскоп

Хранене по лунен календар – понеделник – 10.01.2022

Хранене по лунен календар – понеделник – 10.01.2022 - Tribune.bg

В 9 лунен ден (след 12:24ч) е по-добре да не претоварвате тялото с храна, която е тежка за храносмилането. Добър ден за гладуване и постене. 

За хората, които не искат да гладуват се препоръчва да избягват месото, като направят вегетарианска диета, особено тези, които имат стомашни разстройства. Храната трябва да е проста и лека. Преяждането в този ден е опасно за лошо храносмилане и наддаване на тегло. Препоръчително е да се изключат висококалорични и мазни храни, както и подправки, сладкиши, газирани напитки. На този ден е по-добре да се откажете от гъби, месо и продълговати зеленчуци, като краставици, моркови и др. 

Зърнените храни се усвояват добре, овесена каша, също така се препоръчва да се яде постна риба, плодове и кръгли зеленчуци, компоти, билков чай. Варени яйца, зеленчукови супи, кисело мляко също ще бъдат полезни. От алкохола е по-добре да се откажете.

В същото време диетата трябва да включва храни, които са източници на растителни мазнини. По-специално, включете различни видове ядки, растителни масла, тиквени и слънчогледови семки, авокадо. 

Днешното предложение:

ТЮРЛЮ ГЮВЕЧ

Продукти: 4-5 глави кромид лук, 1 патладжан, 5-6 зелени чушки, 3-4 домата, 200 г бамя (от туршия или замразена), 500 г зелен фасул (консерва), 500 г картофи, 1 ч. л. брашно, 6-7 с. л. олио, магданоз, червен пипер, черен пипер, сол.

Приготвяне: Ястието се приготвя в пръстен гювеч. В олиото и малко вода се задушават нарязаните на дребно лук, чушки, зелен фасул, бамята, патладжана и доматите. След като омекнат, се добавят нарязаните на кръгчета картофи.

Посолява се, поръсват се брашното, червения пипер, черния пипер и ситно нарязания магданоз, залива се с вода и се пече на фурна. Гювечът трябва да остане със съвсем малко сос.

Полезни съвети: Гроздовите семки могат да се консумират с гроздето – съдържащият се в тях мелатонин допринася за нормалния сън, предотвратява безсънието, а витамин Е, който е антиоксидант, забавя стареенето, укрепва имунната система, забавя развитието на катаракта, възпрепятства появата на рак и сърдечно-съдови заболявания, възстановява растежа на косата. Семената на черните сортове са полезни. Да се изядат 5-6 семки на ден е здравословно и безопасно.

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети