Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Хороскоп
  3. Хранене по лунен календар – понеделник – 12.04.2021

Хороскоп

Хранене по лунен календар – понеделник – 12.04.2021

Хранене по лунен календар – понеделник – 12.04.2021 - Tribune.bg
Снимка:

Великденския пост продължава от 14 март до 2 май. Постът e период на въздържане от определени храни според религиозните традиции. Забранява се консумацията на храни от животински произход - месо, яйца, мляко и производните им. Позволено е да ядете повече плодове, зеленчуци, варива и ядки. Само в някои дни се разрешава риба.

За тези, които не спазват пости

Във 2 лунен ден (от 07:16ч) трябва да отдадете предпочитание на по-леките ястия, като изключите максимално от менюто месни, мазни, тестени храни, сладко. Много подходящи ще бъдат ястия от зеленчуци и риба, леки десерти и плодови салати.

Трябва да се избягва лакомията и безразборното ядене. Ако човек не обръща внимание на тези предупреждения, може да натрупа излишни вещества в организма си. Добре се отразява моно диетата.

Може да се ползват млечни продукти – сметана, извара, сирене.

Усещанията на тялото в този ден са като тест, който ни показва кое е полезно и кое е вредно за нас. Ако си представите хора или храна и ви се повдигне, значи са вредни и трябва да ги избягвате, поне през настоящият лунен месец.

Днешното предложение:

КАРТОФИ НА ФУРНА

Продукти: 600 г картофи, 150 г кашкавал, 3 с.л. краве масло, 3 с.л. галета, 1 ½ чаши прясно мляко, сол.

Приготвяне:  Картофите се сваряват в подсолена вода и се обелват, докато са топли. Като изстинат ги нарязваме на тънки филийки.

В намазана с масло тава слагаме на редове картофите, настъргания кашкавал и парченца от твърдото краве масло. Отгоре поръсваме с галетата.

Наливаме внимателно отстрани прясното мляко. Печем в умерена фурна, докато ястието се зачерви.

Любопитно: Както и други млечни продукти, сиренето е полезен източник на калций и витамин D, съдържа цинк, фосфор, ценни витамини В2 и В12. Ако 30 минути преди сън изядете парче сирене, ще е по-лесно да заспите - до такъв неочакван извод през 2005-та година стигнали британските учени. Аминокиселината триптофан, съдържаща се в сиренето, влияе положително върху състоянието на нервната система, намалява стреса и тревожността.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати