Хранене по лунен календар – събота – 05.03.2022
В 4 лунен ден е добре да бъдете в пълно уединение или в кръга на най-близки хора. Не е подходящ ден за празненства, ходене на ресторанти. В този ден се препоръчва да се ограничат храната и напитките. Старайте се да съблюдавате умереност и още по-добре, ако си организирате разтоварващ ден. Да не се правят очистителни процедури.
Ако такива строги ограничения не са за вас, тогава поне не преяждайте, избягвайте мазна, пържена храна, бързото хранене (хамбургери и други), прекомерни количества богата на въглехидрати храна.
През този период Луната оказва силно влияние върху всички процеси, свързани с храносмилането, затова „лошите“ храни могат да повлияят негативно на здравето. Но полезната и лека храна, особено плодове, зеленчуци (задушени или печени), салати, зърнени храни, храни, които съдържат много фибри, ще се отрази благоприятно на организма. Допустимо е да се яде риба.
Ако въпреки всичко решите да консумирате месо, то трябва да е сварено и със зеленчуци. Не употребявайте продукт, който не сте яли досега, само тези, които са проверени и приемате добре.
Чайовете със седативни билки - мелиса, лайка, мента, корен от валериан са много полезни през този период.
В този ден не се препоръчва да се яде вечер и особено през нощта. Старайте се да се въздържате от обичайното си последно хранене за деня.
ЗАДУШЕНИ ЗЕЛЕНЧУЦИ С ДОМАТЕНО ПЮРЕ
Продукти: с каквито зеленчуци разполагате – патладжан, тиквички, чушки (червени, зелени), лук, магданоз, 3-4 скилидки чесън, 2 с. л. доматено пюре, 1 ч. ч. бяло вино, сол, черен пипер.
Приготвяне: Зеленчуците се задушават в сгорещено олио с малко сол под капак, докато омекнат. Налива се виното и още 5 минути задушавате.
Прибавя се доматеното пюре и ястието ври на тих огън още 3 минути. Накрая се прибавят счуканият чесън и ситно нарязаният магданоз.
Може да добавите малко скумрия на скара, ако не сте любители на постната храна.
Полезно: Най-лесният начин за приготвяне на вкусни задушени зеленчуци е в дълбока тенджера под капак. Първо се слагат по-бавно сваряващите се зеленчуци, а малко след тях и останалите. Сипва се малко вода и масло и се захлупват. Не трябва да се раздробяват.
FaceBook Twitter Pinterest https://tribune.bg/bg/horoskop/hranene-po-lunen-kalendar--sabota--05032022/