Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Хороскоп
  3. Хранене по лунен календар – събота – 05.12.2020

Хороскоп

Хранене по лунен календар – събота – 05.12.2020

Хранене по лунен календар – събота – 05.12.2020 - Tribune.bg
Снимка:

Днес се чества Преподобни Сава Освещени.

Този празник е свързан с предишния на св. Варвара. Сава и Варвара са двете сестри на св. Никола и подготвят неговия празник. Затова се казва: „Варвара вари, Сава меси, Никола гощава.“ Някъде почитат Сава като светец, другаде като светица.

Днес трябва да се умилостиви Преподобния Сава с добро почитане и медени питки. Раздава се също жито за починалите.                  

 

ТИКВЕНИК

Продукти: 1 пакет готови кори за баница

За плънката – 2 супени чинии настъргана тиква, 3/4 малко пакетче краве масло, 1 ч.ч. счукани орехови ядки, 1/2 ч.л. канела, захар на вкус, пудра захар за поръсване.

Приготвяне: Според предпочитанието може да се задуши тиквата предварително с малко вода и мазнина или пък да се използва сурова.

Разбъркайте тиквата с орехите, канелата, захарта и разтопеното краве масло (може олио). Намажете обилно тавичка с краве масло. Редете кора, ръсете плънка и така докато свършат корите.

Може да направите тиквеника вит, ако повече предпочитате. Този начин е подходящ за фините кори. Сложете на масата кора, поръсете с топло масло, покрийте с втора кора, поръсете обилно с плънка и навийте на руло. Завийте първите кори на охлюв в средата на тавата и около него се навиват останалите кори.

Накрая тиквеника се поръсва с топла мазнина и се пече в умерена фурна.

След като се изпече отгоре и отдолу, се изважда и се поръсва леко с вода, и се завива с кърпа да се задуши. След час може да се поръси с пудра захар.                                                                                              


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети