Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Хороскоп
  3. Хранене по лунен календар – събота – 09 април 2022

Хороскоп

Хранене по лунен календар – събота – 09 април 2022

Хранене по лунен календар – събота – 09 април 2022 - Tribune.bg
Снимка:

В 9 лунен ден (след 12:00ч) е по-добре да не претоварвате тялото с храна, която е тежка за храносмилането. Добър ден за гладуване и постене. 

За хората, които не искат да гладуват се препоръчва да избягват месото, като направят вегетарианска диета, особено тези, които имат стомашни разстройства. Храната трябва да е проста и лека. Преяждането в този ден е опасно за лошо храносмилане и наддаване на тегло. Препоръчително е да се изключат висококалорични и мазни храни, както и подправки, сладкиши, газирани напитки. На този ден е по-добре да се откажете от гъби, месо и продълговати зеленчуци, като краставици, моркови и др. 

Зърнените храни се усвояват добре, овесена каша, също така се препоръчва да се яде постна риба, плодове и кръгли зеленчуци, компоти, билков чай. Варени яйца, зеленчукови супи, кисело мляко също ще бъдат полезни. От алкохола е по-добре да се откажете.

В същото време диетата трябва да включва храни, които са източници на растителни мазнини. По-специално, включете различни видове ядки, растителни масла, тиквени и слънчогледови семки, авокадо. 

ЛУЧНИК (от Тетевенско)

Продукти: 5 чаши брашно, сол, малко (бучка, равна на супена лъжица), козуначна мая, хладка вода за замесване, олио около една чаша.

Плънка: 5-6 глави, 2-3 яйца, сол, червен пипер, чубрица, 3-4 лютиви чушлета, лятно време зелени, зимно време червени, 2 лъжици олио.

Приготвяне: От пресятото брашно, натрошената мая и солта с хладка вода се замесва тесто, което се меси, докато се изглади. Разделя се на три топки. Намазани с олио, покрити с хартия и кърпа, почиват около половин час.

Вземат се двете топки, разточват се на дебели кръгове и между двата кръга се маже мазнина. Разточват се и се прави кората по-голяма от тавата, където ще се пече лучникът.

Лукът нарязан на дълго и тънко и се задушава в олио. Слагат се яйцата, бърка се. Ръсят се черен пипер, сол и чубрица. Чушлетата, нарязани на дребно, се разбъркват с плънката. Работи се със студена плънка. Разстила се върху намазана тава с олио. Там, където кората е сложена над дъното на тавата, се слага плънката.

Третата топка се разточва. С нея се покрива плънката, като с точилка се правят гънки върху плънката. Ръси се олио. Излишното около тавата се навива на витка (свитък). Ръси се отгоре с олио. Пече се.

Опечено, още топло се ръси с чаша студена вода и се покрива. Поднася се топличък. Върху кората, от която се навива витката, може да се поръси стрито на дребно сирене (150г) с две яйца и сода бикарбонат.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети