Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Хороскоп
  3. Хранене по лунен календар – събота – 24 декември 2022, Бъдни вечер

Хороскоп

Хранене по лунен календар – събота – 24 декември 2022, Бъдни вечер

Хранене по лунен календар – събота – 24 декември 2022, Бъдни вечер - Tribune.bg
Снимка:
Хранене

На Бъдни вечер се приготвят се 7, 9 или 11 постни ястия – варен фасул, пълнени чушки с ориз (или боб), сарми, варено жито, тиквеник, ошаф, чесън, мед, орехи, фъстъци, лешници, плодове, обреден хляб, зелник, туршии, вино.

Може да се приготви зелева чорба с нарязан в нея праз лук и люта печена чушка.

Трапезата след вечеря не се вдига, тъй като се смята, че нашите починали близки идват през нощта.

СУХИ ПЪЛНЕНИ ЧУШКИ С ОРИЗ

Продукти: 500 г червени сушени чушки, 500 г ориз (или смачкан боб), 1 глава лук, 150 г олио, червен и черен пипер, магданоз, копър.

Приготвяне: Нарязаният лук се запържва леко. Прибавя се измитият ориз и също се запържва, докато стане прозрачен. Залива се с ½ ч. ч. вода и се оставя на тих огън, докато поеме водата. Поръсва се с червения и черния пипер. Прибавят се копъра и магданоза.

Сушените чушки се накисват в гореща вода до омекване, след което се пълнят с приготвената смес и се редят в тенджера или тава, заливат се с вода или зелева чорба и се пекат на фурна или варят на тих огън. 

ТИКВЕНИК

Продукти: готови кори 500 г, тиква 1 кг, краве масло 250 г (2 пакетчета), захар 250 г (1 и 1/4 чаени чаши), орехови ядки 100 г (1/2 чаена чаша), галета 100 г (1/2 чаена чаша), канела и ванилия на вкус, пудра захар 100 г (1/2 чаена чаша).

Приготвяне: Обелената и настъргана на едро ренде тиква се задушава в част от маслото до полуомекване, след което се смесва със счуканите орехови ядки, галетата и канелата.

В тавичка, намазана с масло, се нареждат няколко листа от готовите кори, като се поръсват с разтопеното масло. Върху тях се разстила част от тиквата и се поръсва със захар. Отново се слагат листа, плънка и т.н. Завършва се с 2–3 кори, поръсени само с мазнина. Тиквеника се нарязва на парчета и се пече в средно силна фурна. Поднася се поръсен с пудрата захар и ванилията.

*Правата на текстовете от секция „Хороскоп“ са запазена собственост на сайта Tribune.bg. Копирането им в други сайтове е забранено

 


Последвайте ни в Google News

 

Етикети хранене, луна
Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

Tribune.bg иска съгласието Ви за използване на информация, събирана чрез бисквитки и подобни технологии, за да подобрим вашето изживяване на нашия сайт, да анализираме как го използвате и за маркетингови цели.

Персонализирана реклама и съдържание, преброяване на посещения и източници на трафик

Съхраняване на и/или достъп до информация на устройство

Политика за поверителност Бисквитки

Вашите настройки за поверителност

Ние и нашите партньори използваме информация, събирана чрез бисквитки и подобни технологии, за да подобрим Вашето изживяване на нашия сайт, да анализираме начина, по който го използвате, и за маркетингови цели. Защото уважаваме Вашето право на лична сигурност, можете да изберете да не позволите някои видове бисквитки. Обаче, блокирането на някои видове бисквитки може да влоши Вашето изживяване на сайта и услугите, които можем да предложим. В някои случаи данните, получени от бисквитки, се споделят с трети страни за анализ или маркетингови цели. Можете да използвате своето право да откажете от тази споделена информация по всяко време, като деактивирате бисквитките.

Политика за поверителност Бисквитки

Управление на предпочитанията за съгласие

Задължителни

Тези бисквитки и скриптове са необходими за функциониране на уебсайта и не могат да бъдат изключени. Обикновено те се задават само в отговор на действия, правени от вас, които отнасят до заявка за услуги, като задаване на настройките за поверителност, влизане или попълване на формуляри. Можете да зададете браузъра си да блокира или да ви извести за тези бисквитки, но част от сайта няма да работи. Тези бисквитки не съхраняват никакви лично идентифицируващи данни.

Винаги ВКЛ

Аналитични

Тези бисквитки и скриптове ни позволяват да преброяваме посещения и източници на трафик, така че да измерим и подобрим производителността на нашия сайт. Те ни помагат да знаем кои страници са най- и най-непопулярни и да видим как посетителите се движат по сайта. Всичка информация, която тези бисквитки събират, е кумулативна и неидентифицируема. Ако не разрешите тези бисквитки и скриптове, няма да знаем, кога сте посетили нашия сайт.

Маркетинг

Тези бисквитки и скриптове могат да бъдат зададени чрез нашия сайт от нашите рекламни партньори. Те могат да бъдат използвани от тези компании за построяване на профил на вашите интереси и показване на съответни реклами на други сайтове. Те не съхраняват директна лична информация, но са базирани на уникално идентифициране на вашия браузър и интернет устройство. Ако не разрешите тези бисквитки и скриптове, ще имате по-малко целенасочена реклама.