Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Хороскоп
  3. Хранене по лунен календар – сряда – 25.12.19

Хороскоп

Хранене по лунен календар – сряда – 25.12.19

Хранене по лунен календар – сряда – 25.12.19 - Tribune.bg
Снимка:

Днес е Коледа и Рождество Христово. Традиционната храна на празника е печена кокошка, свинско с праз, пастърма със зеле, кървавица, прясна наденица, кюфтета, сланина, печен дроб, зелеви сарми с месо, млечница, баница с месо, прясна пита, традиционни сладки с мед.

ПЕЧЕНА ФАРШИРОВАНА КОКОШКА (ПИЛЕ)

Продукти: 1 пиле (кокошка) около 800-900 г, 100 г сланина, 1/5 пакетче прясно масло, 50 г наденица, 1 глава лук, 1 средно кисела зелка, 2-3 с.л мазнина за зелето и 100 гр пушени гърди, 1 ябълка, 1 с.л. стафиди, средата на 3 дебели филии от бял хляб, сол, черен пипер, ким, лимон, 2 ч.л. коняк.

Приготвяне: Почистената птица се намазва отвътре със смес от маслото, сол и черен пипер, наръсва се с лимонов сок и се оставя да отлежи. Приготвя се плънката като натрошения хляб се смесва с настърганата ябълка, стафидите, нарязана на кубчета наденица, изпържения в мазнина лук, коняка, черен пипер и сол.

Напълва се коремната кухина на птицата и отворът се зашива. Запържва се в предвидената мазнина ситно нарязано зеле и се наръсва със ситно нарязаните пушени гърди.

Напълнената птица се поставя върху зелето с корема нагоре. Върху шева се прикрепя с клечки за зъби нарязаната на филийки сланина.

Птицата се пече до порозовяване, обръща се с гърба нагоре (при обръщането може да се полее с мазнина или да се покрие с филийки от сланина) и отново се пече, докато месото омекне и кожата добие хубав кафяво-златист цвят.

След изваждането на птицата зелето се наръсва с ким, залива се с виното и се пече още 10 минути. Птицата се освобождава от конеца, нарязва се и се разпределя на порции с плънката и киселото зеле.

Отделно се поднасят сварени в подсолена вода картофи (за омекотяване вкуса на зелето) и салата от червено цвекло, керевиз и ябълка.

МЕДЕНКИ

Продукти:  2 яйца, 3 пълни ч.ч. брашно, 1 к.ч. мед, 1 ч.ч. захар, ½ ч.ч. олио, 1 ч.л. канела, ½ ч.л. сода.

Приготвяне: Продуктите се омесват добре. От полученото тесто се оформят топчета или се изрязват фигурки, които се пекат в намазана с масло тава. Могат да се украсят с разноцветни глазури.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети