Хранене по лунен календар – вторник – 22.02.2022
Това е чудесно време да се насладите на храната си и да забравите за почти всички ограничения! 22 лунен ден има много благоприятен ефект върху храносмилателните органи, подобрявайки тяхната функционалност и способността да се справят дори с най-трудната храна. Затова в менюто ви могат да присъстват любимите ви пържоли, спагети, пица, бургери, картофи, сандвичи, сладкиши, всякакви салати и десерти. Разбира се, трябва да сте наясно с ползите от тази храна и потенциалната й вреда. Но ако в обикновените дни се опитвате да се храните правилно и здравословно, днес можете да направите изключение и да си позволите всичко!
22 лунен ден е свързан с натрупване на енергия в организма, затова днес не трябва да се гладува и да се пости. Гладуването или очистителните практики в 22 лунен ден строго са забранени. Това може да даде точно обратният резултат.
Употребявайте разнообразна растителна храна. Добре е да се пият плодови сокове, да се консумират задушени зеленчуци и печени плодове. Добре се отразяват подправките от къри и куркума. Добре е да ядете ориз, тортили, пиле в сладко-кисел сос, кориандър. Можете също така безопасно да ядете сладкиши - днес това няма да ви навреди. Спокойно можете да си хапнете пай, торта, сладки кифлички, сладкиши и други подобни вкусотии. Единственото предупреждение е да употребявате продукти с по-малко добавени изкуствени съставки. За предпочитане са естествените подсладители – мед, плодове, фурми.
ТРАКИЙСКИ САРМИ
Продукти: 600 г мляно свинско месо, 1 пакет готови фини кори, 2 стръка праз лук (1 връзка пресен лук), 3 домата, 3 с. л. олио, червен пипер, черен пипер, чубрица, сол на вкус.
Приготвяне: Нарежете на дребно лука и го задушете в 2 с. л. от мазнината и 1 с. л. вода. Като омекне, прибавете смляното месо и задушете, докато се изпари течността.
Разбъркайте с нарязаните на кубчета домати, червен и черен пипер, чубрицата, сол и разпределете сместа върху нарязаните на 6 парчета тестени кори.
Навийте корите с плънката на рулца като сарми, наредете ги в намазана с малко олио тава и печете в умерена фурна.
След като ги изпечете, залейте ги със загрята до кипене вода, в която сте прибавили останалата мазнина и малко сол. При желание, може да добавите кубче сух бульон във водата.
Похлупете ястието с капак и го оставете на топло, докато сармите се задушат и поемат течността.
“Храната, която организмът не успява да усвои, изяжда този, който я е изял. Затова се храни умерено.” – Абу ал Фарадж
FaceBook Twitter Pinterest https://tribune.bg/bg/horoskop/hranene-po-lunen-kalendar--vtornik--22022022/