Хранене по лунен календар – вторник – 24.12.19
На Бъдни вечер се приготвят 7, 9 или 11 постни ястия – варен фасул, пълнени чушки с ориз (или боб), сарми, варено жито, тиквеник, ошаф, чесън, мед, орехи, плодове, обреден хляб, зелник, туршии, вино.
Може да се приготви зелева чорба с нарязан в нея праз лук и люта печена чушка.
САРМИ С КИСЕЛО ЗЕЛЕ
Продукти: 750 г листа от кисело зеле, 500 г ориз (или булгур), 1 глава лук, 200 г олио, червен и черен пипер, джоджен и чубрица по малко.
Приготвяне: Нарязаният лук се запържва леко. Прибавя се измитият ориз и също се запържва, докато стане прозрачен. Залива се с ½ ч.ч. вода и се оставя на тих огън, докато поеме водата. Поръсва се с червен пипер и ситно нарязан джоджен, чубрицата. От тази смес в зелевите листа се свиват сарми, които се нареждат плътно в подходящ съд върху пласт ситно нарязано кисело зеле. Притискат се с порцеланова чиния и се заливат със сока от зелето или с вода (ако зелето е много кисело). Пекат се или се варят до омекване, след което се заливат с останалата мазнина, оцветена с червен пипер.
ПЪЛНЕНИ ЧУШКИ
Продукти: 500 г червени сушени чушки, 500 г ориз (или смачкан боб), 1 глава лук, 150 г олио, червен и черен пипер, магданоз, копър.
Приготвяне: Нарязаният лук се запържва леко. Прибавя се измитият ориз и също се запържва, докато стане прозрачен. Залива се с ½ ч.ч. вода и се оставя на тих огън, докато поеме водата. Поръсва се с червения и черния пипер. Прибавят се копъра и магданоза.
Сушените чушки се накисват в гореща вода до омекване, след което се пълнят с приготвената смес и се редят в тенджера или тава, заливат се с вода или зелева чорба и се пекат на фурна или варят на тих огън.
ПРЯСНА ПИТКА ЗА БЪДНИ ВЕЧЕР
Прави се със сода и вода, без кисело или прясно мляко и мая.
Продукти: около 500 г брашно, 300 мл хладка вода, 1 ч.л. сол, 1 ч.л. захар, 1 ч.л. сода бикарбонат, 2 с.л. оцет, 1 пакет бакпулвер, 2-3 с.л. растителна мазнина.
Приготвяне: Брашното се пресява два пъти със солта и бакпулвера. Смесват се в чашка оцета, содата и захарта. Налива се водата. В брашното се прави кладенче, в което се сипва мазнината и водата с разтворените продукти. Замесва се тесто, докато стане меко и лепкаво. Оставяте го малко да почине и после оформяте питка, в която слагате една пара, увита в целофан. Може да я украсите с кръст, направен от тестото. Пече се в предварително загрята фурна на 200-250 градуса около 50 минути.След като се извади се намазва леко с мазнина и се завива в кърпа да се задуши.
ТИКВЕНИК
Продукти:
Приготвяне: Тиквата се обелва, настъргва се на едро ренде и се задушава в малко мазнина и захар, докато омекне и се изпари водата й. Добавят се смлени орехи и канела. Разстила се всяка кора върху хартия и се поръсва с мазнина и от сместа, навива се на руло с помощта на хартията и се реди в тава, намазана с олио. Пече се в умерена фурна. След като се опече се поръсва с пудра захар.
FaceBook Twitter Pinterest https://tribune.bg/bg/horoskop/hranene-po-lunen-kalendar--vtornik--241219/
Коментари (0)
Добави коментар