Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Хороскоп
  3. Хранене по лунен календар – вторник – 24.12.19

Хороскоп

Хранене по лунен календар – вторник – 24.12.19

Хранене по лунен календар – вторник – 24.12.19 - Tribune.bg
Снимка:

На Бъдни вечер се приготвят 7, 9 или 11 постни ястия – варен фасул, пълнени чушки с ориз (или боб), сарми, варено жито, тиквеник, ошаф, чесън, мед, орехи, плодове, обреден хляб, зелник, туршии, вино.

Може да се приготви зелева чорба с нарязан в нея праз лук и люта печена чушка.

 

САРМИ С КИСЕЛО ЗЕЛЕ

Продукти: 750 г листа от кисело зеле, 500 г ориз (или булгур), 1 глава лук, 200 г олио, червен и черен пипер, джоджен и чубрица по малко.

Приготвяне:  Нарязаният лук се запържва леко. Прибавя се измитият ориз и също се запържва, докато стане прозрачен. Залива се с ½ ч.ч. вода и се оставя на тих огън, докато поеме водата. Поръсва се с червен пипер и ситно нарязан джоджен, чубрицата. От тази смес в зелевите листа се свиват сарми, които се нареждат плътно в подходящ съд върху пласт ситно нарязано кисело зеле. Притискат се с порцеланова чиния и се заливат със сока от зелето или с вода (ако зелето е много кисело). Пекат се или се варят до омекване, след което се заливат с останалата мазнина, оцветена с червен пипер.

 

ПЪЛНЕНИ ЧУШКИ

Продукти: 500 г червени сушени чушки, 500 г ориз (или смачкан боб), 1 глава лук, 150 г олио, червен и черен пипер, магданоз, копър.

Приготвяне: Нарязаният лук се запържва леко. Прибавя се измитият ориз и също се запържва, докато стане прозрачен. Залива се с ½ ч.ч. вода и се оставя на тих огън, докато поеме водата. Поръсва се с червения и черния пипер. Прибавят се копъра и магданоза.

Сушените чушки се накисват в гореща вода до омекване, след което се пълнят с приготвената смес и се редят в тенджера или тава, заливат се с вода или зелева чорба и се пекат на фурна или варят на тих огън.

 

ПРЯСНА ПИТКА ЗА БЪДНИ ВЕЧЕР

Прави се със сода и вода, без кисело или прясно мляко и мая.

Продукти: около 500 г брашно,  300 мл хладка вода, 1 ч.л. сол, 1 ч.л. захар, 1 ч.л. сода бикарбонат, 2 с.л. оцет, 1 пакет бакпулвер, 2-3 с.л. растителна мазнина.

Приготвяне: Брашното се пресява два пъти със солта и бакпулвера. Смесват се в чашка оцета, содата и захарта. Налива се водата. В брашното се прави кладенче, в което се сипва мазнината и водата с разтворените продукти. Замесва се тесто, докато стане меко и лепкаво. Оставяте го малко да почине и после оформяте питка, в която слагате една пара, увита в целофан. Може да я украсите с кръст, направен от тестото. Пече се в предварително загрята фурна на 200-250 градуса около 50 минути.След като се извади се намазва леко с мазнина и се завива в кърпа да се задуши.

 

ТИКВЕНИК

Продукти:

Приготвяне: Тиквата се обелва, настъргва се на едро ренде и се задушава в малко мазнина и захар, докато омекне и се изпари водата й. Добавят се смлени орехи и канела. Разстила се всяка кора върху хартия и се поръсва с мазнина и от сместа, навива се на руло с помощта на хартията и се реди в тава, намазана с олио. Пече се в умерена фурна. След като се опече се поръсва с пудра захар.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

Tribune.bg иска съгласието Ви за използване на информация, събирана чрез бисквитки и подобни технологии, за да подобрим вашето изживяване на нашия сайт, да анализираме как го използвате и за маркетингови цели.

Персонализирана реклама и съдържание, преброяване на посещения и източници на трафик

Съхраняване на и/или достъп до информация на устройство

Политика за поверителност Бисквитки

Вашите настройки за поверителност

Ние и нашите партньори използваме информация, събирана чрез бисквитки и подобни технологии, за да подобрим Вашето изживяване на нашия сайт, да анализираме начина, по който го използвате, и за маркетингови цели. Защото уважаваме Вашето право на лична сигурност, можете да изберете да не позволите някои видове бисквитки. Обаче, блокирането на някои видове бисквитки може да влоши Вашето изживяване на сайта и услугите, които можем да предложим. В някои случаи данните, получени от бисквитки, се споделят с трети страни за анализ или маркетингови цели. Можете да използвате своето право да откажете от тази споделена информация по всяко време, като деактивирате бисквитките.

Политика за поверителност Бисквитки

Управление на предпочитанията за съгласие

Задължителни

Тези бисквитки и скриптове са необходими за функциониране на уебсайта и не могат да бъдат изключени. Обикновено те се задават само в отговор на действия, правени от вас, които отнасят до заявка за услуги, като задаване на настройките за поверителност, влизане или попълване на формуляри. Можете да зададете браузъра си да блокира или да ви извести за тези бисквитки, но част от сайта няма да работи. Тези бисквитки не съхраняват никакви лично идентифицируващи данни.

Винаги ВКЛ

Аналитични

Тези бисквитки и скриптове ни позволяват да преброяваме посещения и източници на трафик, така че да измерим и подобрим производителността на нашия сайт. Те ни помагат да знаем кои страници са най- и най-непопулярни и да видим как посетителите се движат по сайта. Всичка информация, която тези бисквитки събират, е кумулативна и неидентифицируема. Ако не разрешите тези бисквитки и скриптове, няма да знаем, кога сте посетили нашия сайт.

Маркетинг

Тези бисквитки и скриптове могат да бъдат зададени чрез нашия сайт от нашите рекламни партньори. Те могат да бъдат използвани от тези компании за построяване на профил на вашите интереси и показване на съответни реклами на други сайтове. Те не съхраняват директна лична информация, но са базирани на уникално идентифициране на вашия браузър и интернет устройство. Ако не разрешите тези бисквитки и скриптове, ще имате по-малко целенасочена реклама.