Хранене по лунен календар – вторник – 26 април 2022
В 25 –я лунен ден всяка груба храна трябва да се избягва. Нашите органи трудно ще се справят с преработване и усвояване на продуктите, тъй като работят на режим саморегулиране и самопречистване. Затова е благоприятно гладуването. Това ще премахне токсините от тялото, ще укрепи храносмилателната система.
Може да посветите деня на растителна храна - салати, плодове, зърнени и бобови култури, ядки и сушени плодове. Добре е да се ядат само плодове и зеленчуци, но по-безопасен вариант е да опитате соковата диета. За начинаещи това ще бъде най-безболезнената опция за разтоварване. Трябва само да се помни, че не се препоръчва да се смесват зеленчукови и плодови сокове в един прием.
Ако диетите и гладуването не са за вас, тогава просто се опитайте да ядете здравословна растителна храна, с изключение на месо, мазни и пържени храни и печени продукти. Днес е нежелателно да пиете много течности, да консумирате тежки и груби храни, висококалорични ястия. Можете да ядете млечни продукти, извара, както и тестени продукти без масло. Ястията, които съчетават извара и тесто, като чийзкейкове или кнедли със сирене, се усвояват добре.
Подходящо е да се прави йогийската прочистваща техника шанк-пракшалана.
КОПРИВНИК
Продукти: 3 ½ ч.ч брашно, 1 яйце, ½ ч. л. сол.
За плънката: 1 кг коприва,1 връзка пресен лук, магданоз, джоджен, 1 ½ к. ч. олио.
Приготвяне: Замесете гладко тесто от брашното, яйцето, солта и хладка вода и го разделете на две части. От всяка част разточете по една кора, дебела половин сантиметър. Оставете корите да позасъхнат.
Пуснете почистената коприва в тенджера с вряща подсолена вода да се попари за 4-5 минути. После я отцедете в гевгир.
Задушете нарязания на ситно пресен лук в тенджера с ½ к. ч. олио. Прибавете нарязаните на ситно магданоз и джоджен. След 5 минути сложете и попарената коприва. Тенджерата трябва да е на умерен огън и да бъркате с дървена лъжица, докато се получи гладка смес.
Сложете едната кора в намаслена тава и върху нея разстелете плънката. Покрийте с втората кора и поръсете с мазнина. Печете в умерена фурна, докато горната кора на копривника стане кафеникава.
"Животът е малка кухня, в която готвим ястия, наречени "щастие". В тази кухня ние сме собствените си готвачи и от нас зависи да решим какви съставки ще добавим към нашите ястия. Важно е да запомните, че няма универсална рецепта, така че създайте, опитайте нещо ново и може би тогава, накрая, ще бъдете възнаградени."
Известният готвач Пол Бокюз
FaceBook Twitter Pinterest https://tribune.bg/bg/horoskop/hranene-po-lunen-kalendar--vtornik--26-april-2022/